Novosti

Francusko udruženje za zaštitu potrošača podnijelo tužbu protiv Googlea


Francusko udruženje za zaštitu prava potrošača UFC-Que Chosir podnijelo je kolektivnu tužbu protiv američkog tehnološkog giganta Googlea zbog, kako se navodi, kršenja strogih evropskih zakona o zaštiti podataka.

Kako prenosi HR portfolio, cilj tužbe je okončanje prakse eksploatacije ličnih podataka korisnika, naročito onih koji koriste uređaje sa operativnim sistemom Android sa Google-ovim računom.

Predsjednik UFC-Que Choisira Alain Bazot kazao je da je zahtjev u vezi sa odštetom prvi takve vrste u Europi.

“Ako sud presudi u našu korist, pravo na odštetu moglo bi u Francuskoj ostvariti nekih 28 miliona korisnika Androida”, rekao je Bazot.

Kako se navodi, kolektivna tužba nadovezuje se na dva ozbiljna udarca koje je Google u posljednje vrijeme pretrpio u Francuskoj.

U januaru im je francuski regulator za zaštitu podataka CNIL izrekao kaznu od rekordnih 50 miliona EUR zato što nisu uskladili poslovanje sa strogim Opštim propisima o zaštiti podataka (GDPR), koji su stupili na snagu u maju prošle godine.

UFC-Que Choisir je u srijedu optužio Google da potrošače “zasipa” iscrpnim navođenjem propisa o povjerljivosti podataka, postavljajući im paralelno niz prepreka kada je u pitanju njihova geolokacija.

“To je prava invazija na privatnost”, istaknuo je čelnik francuskog udruženja, dodajući da “će telefon slati podatke o vašoj geolokaciji 340 puta dnevno čak i kada ne koristite Google-ove usluge”.

Iz tog udruženja su kazali da su pokušali da se nagode sa američkom kompanijom, ali su njihovi pokušaji završili neuspjehom.

Zbog toga su u Parizu pokrenuli kolektivnu tužbu protiv Google Irelanda, evropske podružnice američkog tehnološkog diva i protiv Google LLC-a.

Bazot smatra da presuda neće biti donesena skoro, navodeći da bi postupak mogao potrajati sedam do osam godina, ako ne i više.