Novosti

Velika delegacija iz Malezije i ove godine na Sarajevo Halal Sajmu


Malezija će i na drugom Međunarodnom sajmu halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 imati brojnu delegaciju. Tokom trajanja SHF 2019 u Sarajevu će boraviti brojni predstavnici Vlade, poslovne i akademske zajednice iz Malezije, koja važi za jednog od svjetskih lidera kada je u pitanju halal-industrija.

Ministar unutrašnje trgovine i potrošnje YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail predvodit će delegaciju kompanija koje će predstaviti svoje proizvode i usluge, te tražiti partnere u BiH i zemljama regiona.

Prisustvo su također najavili predstavnici Ministarstva Turizma i Kulture Malezije, predvođeni direktorom Odsjeka za Halal Turizam i Islamskog Centra YBhg Dato Sri Abdul Khani Daudom, što će biti odlična prilika za sve predstavnike sektora turizma da ostvare kontakte i otvore novo tržište.

Prisustvo i učešće je potvrdila i Pharmaniaga, najveća farmaceutska kompanija iz Malezije.

Biznis delegaciju kompanija predvodit će i predsjednik malezijske Korporacije za razvoj halal-industrije (Halal Development Industry Corporation Malaysia), YBhg Dato Mahmud Abbas, a prvi put učešće na Sarajevo Halal Fair će uzeti i jedan od najvećih državnih univerziteta u Maleziji, Universiti Teknologi MARA (UiTM) predvođen predsjednikom Univerziteta prof. Mohd Azraai Kasimom.

Kao i prethodne, i ove godine će učestvovati predstavnici GISB Holdinga – kompanije zasnovane na islamskim principima poslovanja u različitim proizvodnim i uslužnim sektorima.

Malaysia South-South Association (MASSA) su također najavili svoj dolazak na SHF 2019 koji će biti održan u Centru Skenderija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 26. do 28. septembra.

Učesnici SHF 2019 iz BiH i regiona imat će priliku predstaviti se velikim malezijskim trgovačkim kompanijama, razmijeniti iskustva i ostvariti saradnju.

Kao i prošle godine, BBI VIP Business Club koji djeluje u sklopu BBI d.d. Sarajevo, planira održavanje poslovnog okruglog stola između članica Cluba, bh. i malezijskih privrednika.

S ciljem približavanja i realiziranja poslovnih prilika između bh. i malezijskih privrednika, BBI VIP Business Club je prošle godine u saradnji sa Ambasadom Malezije u BiH organizirao okrugli stol “Bosna i Hercegovina – Malezija” tokom kojeg je potpisan i memorandum o razumijevanju između Sarajevo Halal Fair-a i MIHAS – „Malaysian International Halal Showcase“, jednog od najvećih događaja halal-industrije u svijetu.

Ranije ove godine, BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa MIHAS-om organizirali su predstavljanje bh. kompanija na ovom velikom događaju u Kuala Lumpuru.

Kralj Malezije Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah posjetio je štand Sarajevo Halal Sajma (SHF).

Gostoprimstvo kralju pružio je ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić i predstavnici BBI banke, koji su pozvali malezijske privrednike da i ove godine posjete SHF 2019.