Gradske vlasti Milana zabranile vožnju električnih trotineta

Gradske vlasti Milana zabranile vožnju električnih trotineta

Gradske vlasti Milana donijele su rješenje o zabrani vožnje električnih trotineta na ulicama tog grada, a odluka će u roku od tri dana stupiti na snagu.

Dokument, koji su potpisali odbornici zaduženi za bezbjednost i mobilnost Ana Skavuzo i Marko Graneli, upozorava kompanije koje prodaju i iznajmljuju električne trotinete da prestanu sa tim aktivnostima i da se ponašaju u skaldu sa ovom odlukom.

Električni trotineti su se prvi put pojavili na ulicama “grada mode” oktobra prošle godine, uprkos tome što nisu postojali propisi o korištenju takvih prevoznih sredstava.

Od proljeća ove godine povećan je broj radnji koje prodaju trotinete.

Ministar saobraćaja Danilo Tonine u junu je donio dekret o pravilima ponašanja vozača električnih trotineta, odnosno da trotineti u pješačkim zonama i biciklističkim stazama mogu da se voze, ali ne više od 30 kilometara na sat.

Od opština se takođe tražilo da postave znakove upozorenja kako bi naznačili na kojm područjima vozači električnih trotineta mogu da koriste svoja prevozna sredstva.

Vožnja je dozvoljena odraslima i maloljetnicima, pod uslovom da ispunjavaju propisano.

Krajem jula, gradske vlasti Milana dozvolile su vožnju samo u pješačkim zonama i to ne većom brzinom od šest kilometara na sat, dok je vožnja po trotoarima apsolutno zabranjena.

Propisane su i novčane kazne od maksimum 26 eura za one koji ne poštuju takve odluke.

U ovom gradu dešavali su se incidenti usljed korištenja trotineta, kada je vozač udario u pješaka i nanio mu tjelesne povrede u vidu preloma.

Nakon toga, tužilac je otvorio istražni dosije kako bi utvrdio da li kompanije posluju legalno i da li imaju sve potrebne uslove, uključujući osiguranje.

Firmama je poslato pismo u kom se naređuje da ovakva vozila povuku iz javnih prostora u roku od tri dana.

Dokument takođe podsjeća na zakone o ovoj temi i propise koji su definisani.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.