Novosti

VTB bank ulazi na tržišta žitarica u Africi


Ruska državna banka VTB širi poslovanje sa žitaricama i planira da uđe na tržišta u Africi, Aziji i na Bliskom istoku kako bi povećala ruski izvoz, najavio je zamjenik šefa odjeljenja za odnose s klijentima Vitalij Sergejčuk.

VTB je nedavno postao najveći upravnik državnom infrastrukturom za izvoz žitarica, a uspostavlja i svoju izvoznu podružnicu, nakon što je u augustu kupio velikog lokalnog trgovca žitaricama Mirogroup.

Cilj projekta sa žitaricama je izgradnja značajnog tržišnog udjela u Rusiji i inostranstvu, rekao je Sergejčuk, napominjući da trenutno ključnu ulogu u trgovini pšenicom u Rusiji igraju brojni posrednici i trgovačke kompanije, uključujući one međunarodne.

„U prva dva mjeseca tekuće poljoprivredne sezone 2019/2020. VTB-ov Mirogroup postao je četvrti izvoznik žitarica iz ruskih luka na Crnom i Azovskom moru, nakon lokalnih trgovaca RIF-a, Astona i švajcarskog Glencorea“, naveo je Sergejčuk.

Od početka jula do 25. avgusta iz tih luka je izvezeno 6,1 milion tona žitarica.

Iz banke su poručili da žele da ruskim lukama osiguraju pristup visokokvalitetnim uslugama na području snabdijevanja žitaricama.

Rusija je najveći izvoznik pšenice u svijetu i od početka sezone izvezla je 8,7 miliona tona žitarica, uključujući 7,3 miliona tona pšenice.

Ukupni obim izvoza je sedam odsto manji nego u istom periodu prošle godine.