Tema u fokusu

Nedžad Rešić, direktor kompanije Agent Enex: Kvalitet i pouzdanost najbolji su put do uspjeha


Certifikat bonitetne pouzdanosti LRC-a za nas je velika čast, ali i obaveza da prema našim klijentima, kako starim tako i budućim, ostvarimo još bolje rezultate. Kaže ovo na početku razgovora za Poslovne novine Nedžad Rešić, direktor kompanije Agent Enex d.o.o. iz Prijedora, jedne od onih koja se ove godine okitila titulom bonitetno pouzdane.

Kompanija koja djeluje u oblasti građevinarstva i nekretnina imala je zanimljiv razvojni put.

Iako po zvanju ekonomista, direktor Agent Enexa kaže da je još od studentskih dana radio u sektoru za građevinu, u Beogradu, i da je tamo “ispekao zanat”.

Ipak, ideja da postane samostalan privrednik u sektoru nekretnina, bila mu je potpuno nova.

„Naša mala agencija osnovana je 2002. godine, kao rezultat analize tadašnje potrebe tržišta, jer činjenica je da, u to vrijeme, u Prijedoru i nije bilo mnogo preduzeća koja su se bavila ovim poslovima. Da budem iskren, prvi dan kad sam registrovao agenciju i krenuo na posao, bio je i prvi dan kada sam vidio agenta za nekretnine – i to u ogledalu. To mi je bio ogroman izazov i velika nepoznanica. Tada nas je, u preduzeću, bilo samo dvoje – moja sekretarica i ja. I, naravno, ogromna želja da savladamo problematiku koju je nosilo novo radno mjesto kao i zahtjeve terena i klijenata, kao i potrebne vještine ovog novog posla“, ističe Rešić.

Ipak, poslije samo četiri godine, ovo malo preduzeće odlučilo se za novi iskorak – umjesto samo posredovanja prilikom kupoprodaje nekretnina, počeli su i sa izgradnjom sopstvenih objekata.

Kažu, planirali su oprezno a poseban akcent su stavili na – pozitivnim bilansima.

„Praviti prvu zgradu, sa, tada, oko 30 radnika, nama je izgledalo pomalo i megalomanski. Do tada se sa takvim poslovima nismo suočavali. Naravno, to je zahtijevalo i drugačije finansijsko planiranje, pa smo o tome posebno vodili računa. Tada smo, kao svoj imperativ postavili da svi, dakle – radnici, izvođači, podizvođači, obaveze prema državi, budu prioritet našeg poslovanja. Nikada nismo kasnili u izmirivanju svojih obaveza niti smo ‘probijali rokove’ prema našim klijentima. Vjerujemo da je dobro i oprezno planiranje, sa posebnim akcentom na bonitet, bar za nas, bio ključ uspjeha”, dodaje Nedžad Rešić.

I upravo na ovoj “tajni” dobrog boniteta, preduzeće je nastavilo da posluje i kao agencija za nekretnine, izgradnju objekata ali i posrednik za rješavanje imovinsko – pravnih poslova za svoje klijente.

Kako kaže Rešić, na ovoj “maloj tajni” uspjeli su da prebrode i teške godine ekonomske krize, koja se posebno odrazila na građevinski sektor.

Dobro, domaćinsko poslovanje, tada je omogućilo da ovo malo preduzeće ne doživi sudbinu većine drugih, sličnih, i opstane na tržištu.

Tokom posljednjih 10 godina, iako kapacitetom mali, prepoznali su ih brojni investitori koji su baš birali Agent Enex te im povjerili radove na izgradnji velikih tržnih centara na području Prijedora.

Rešić kaže da je u posljednjih 10 godina izgrađeno – 10 stambenih jedinica, nekoliko tržnih centara i hala ali i da Agent Enex ne prestaje da radi sa svojim klijentima čak i kad im preda ključ u ruke.

„Trudili smo se da gradimo kvalitetno, konstantno uvodeći nove trendove u gradnji a oni su nam, vremenom, postali standard i definitivno naš brend. Dokaz za to jeste i činjenica da smo na svim objektima, kupce novih stanova dobili na osnovu preporuka naših ranijih klijenata. To dokazuje da su svi naši klijenti i kupci bili zadovoljni našim radom a ovaj certifikat dokazuje da naš rad prati i stručna, poslovna zajednica, što nama mnogo znači“, kaže direktor Agent Enexa.

Danas, 17 godina nakon osnivanja, ponosni su što što je baš njihova formula – rejting “dobrog boniteta”, prepoznat i otkrivaju svoje naredne planove.

Preduzeće se polako širi i na sektore rekonstrukcije i adaptacije enterijera kao i izgradnje poslovnih objekata u velikim tržnim centrima u Banja Luci.

Njihovi klijenti su kako domaći tako i inostrani partneri.

„Uvijek smo gradili sa urednom građevinskom i finansijskom dokumentacijom, što našim klijentima, kupcima i poslovnim partnerima daje dodatno povjerenje u nas. Danas, nas u administraciji, ima samo troje ali taj dio posla ovaj mali tim, efikasno odrađuje. Više ulažemo na angažovnje kvalitenih građevinskih radnika jer bez njihovih vještina, naš posao je uzaludan. Finansijski tekuća poslovanja daju nam za pravo da se nadamo još boljim poslovnim rezultatima, možda i najboljim od osnivanja, što nas čini posebno počastvovanim i daje dodatnu motivaciju da nastavimo da gradimo kvalitetno i pouzdano. Broj građevinskih radnika namjeravamo povećavati proporcionalno našim zadacima ali ćemo istrajati da administrativne poslove i dalje radimo u istom kapacitetu, dakle nas troje“,  kaže naš sagovornik, zaključivši da građevinski kvalitet i bonitet za Agent Enex predstavlja put do novih, zadovoljnih klijenata.