Novosti

RAK: Akcija provjere uslova dozvole operatora telekomunikacija iz zakonitog presretanja


Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavještava sve institucije, pravna lica i druge korisnike da 1. novembra 2019. godine ističe rok koji je naložen operatorima telekomunikacija u cilju konačnog i potpunog izvršavanja obaveza iz zakonitog presretanja, te da nakon ovog roka može doći do prekida pružanja usluga nesavjesnih operatora.

Po obavijesti Zajedničkog odbora za zakonito presretanje i način izvršavanja aktivnosti (ZUO) o neizvršavanju naloženih obaveza zakonitog presretanja, RAK će protiv svih pravnih i fizičkih lica koja pružaju telekomunikacijske usluge, administriraju telekomunikacijske mreže i vrše telekomunikacijske djelatnosti u pogledu obezbjeđenja i održavanja kapaciteta, preduzeti zakonom propisane izvršne mjere, odnosno izreći novčane kazne uz obavezno nalaganje prestanka pružanja usluga do ispunjavanja propisanih uslova zakonitog presretanja.

RAK apeluje na korisnike usluga da se obrate svojim operatorima kako bi se informisali da li će oni, do isteka ostavljenog roka, izvršiti svoje zakonske obaveze.

To će omogućiti korisnicima da pravovremeno preduzmu aktivnosti na zaštiti svojih podataka, ekonomskih, pravnih i drugih interesa, kao i da obezbijede neprekidnost funkcionisanja svojih tehnoloških sistema i usluga.

Podaci o svim korisnicima dozvola Agencije na koje se ova zakonska obaveza odnosi, dostupni su putem linka https://rak.ba/bs-Latn-BA/telecom-licese-holders.

RAK apeluje na operatore koji nisu preduzeli naložene radnje na ispunjavanju zakonskih uslova, da na vrijeme preduzmu sve potrebne aktivnosti na zaštiti prava i interesa svojih korisnika, što uključuje pravovremene otkaze korisničkih ugovora i preduzimanje svih radnji koje olakšavaju migriranja korisnika na mreže i usluge drugih, savjesnih, operatora.