Novosti

Ericsson – Gubitak u trećem tromjesečju od 1,2 milijarde dolara


Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson uknjižiće gubitak u trećem tromjesečju od 1,2 milijarde USD na ime kazne koju očekuje poslije dugogodišnje istrage u Sjedinjenim Američkim Dražava (SAD) povodom optužbi za korupciju.

Istrage koje provode američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) i Ministarstvo pravde SAD-a od 2013. i 2015. godine, respektivno, odnose se na Ericssonovo poštovanje američkog Zakona protiv korupcije u inostranstvu (FCPA).

Švedska kompanija je saopćila da očekuje novčanu kaznu u iznosu od milijardu USD, koja će, zajedno sa dodatnim troškovima na ime zatvaranja istrage, dostići ukupno 1,2 milijarde USD.

Izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm je kazao da je lično veoma uznemiren zato što je kompanija u takvoj poziciji.

“U istragama, koje pokrivaju period do završetka prvog kvartala 2017. godine, otkriveni su prekršaji u Ericssonovom kodeksu poslovne etike i kršenja FCPA u Kini, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu”, poručili su iz Ericssona.

Takvi prekršaji su, kako je saopšteno, posljedica većeg broja nedostataka, među kojima su nespjeh kompanije da reaguje na znake za uzbunu, kao i neodgovarajuća unutrašnja kontrola.