Novosti

Prvi korak ka zaposlenju – JobFAIR ‘19


Nakon jubilarnog desetog, JobFAIR – Iskoristi svoju šansu! se vraća na velika vrata. EESTEC LC Sarajevo i ove godine organizuje sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije koji će se održati u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, 4. i 5. novembra.

Održavanje Sajma, jedanaestu godinu zaredom, dokaz je kvaliteta koji je prepoznat od sve većeg broja studenata i diplomaca, ali i samih kompanija učesnica Sajma.

Prošle godine na JobFAIR-u je učestvovala 21 kompanija, a Sajam je posjetilo preko hiljadu studenata i diplomaca.

Broj posjetilaca koji su zahvaljujući JobFAIR-u pronašli željenu praksu, ali i zaposlenje, je iz godine u godinu sve veći.

Primarni cilj JobFAIR-a je povezivanje studenata i diplomaca sa budućim poslodavcima, podsticanje poslovne kreativnosti i informisanosti o tržištu rada.

Tokom ova dva dana posjetioci Sajma će imati priliku da učestvuju u raznim radionicama, i kroz neformalni razgovor s predstavnicima kompanija saznaju kako doći do prakse, ali i kompetencija koje vode do stalnog zaposlenja u nekoj od ovih kompanija.

Kroz sve aktivnosti koje JobFAIR ‘19 pruža, predstavnici kompanija učesnica Sajma će imati priliku da uvide kompetencije mladih ljudi, spremnost na rad, dodatno učenje i napredovanje, a sve u cilju veće konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu rada.

Jedna od prednosti JobFAIR-a, svih ovih godina, je mogućnost ostavljanja biografija u JobFAIR CV bazu, kojoj kompanije učesnice imaju pristup tokom cijele godine.

Trenutno se u bazi nalazi preko 3000 biografija koje se uvijek mogu dodatno ažurirati i dopuniti.

Svake godine, organizatori Sajma posebnu pažnju pridaju popratnim aktivnostima koje uveliko poboljšavaju kvalitet Sajma i doprinose većoj posjećenosti istog.

Tokom Sajma održat će se prezentacije putem kojih će se predstaviti kompanije učesnice Sajma, zatim CV radionica, OST (Open Space Technology) radionica i veoma popularna CSD (Career Speed Dating) radionica.

Career Speed Dating kroz jedinstveni spoj razgovora za posao i speed date-a nudi mogućnost “odmjeravanja” između studenta ili diplomca i potencijalnog poslodavca u trajanju od samo 5 minuta.

CSD omogućava studentima da se prvi put okušaju u razgovoru za posao s predstavnicima željenih kompanija te se uz svoje vještine izdvoje iz mase.

U ovoj kratkoj simulaciji poslovnog intervjua, poslodavac može procijeniti kompetencije studenta i mogućnost njegovog prilagođavanja različitim situacijama.

Ova radionica omogućava svim participantima da se suoče sa svojim strahom od poslovnog razgovora i lakše ga prevaziđu.

Open Space Technology je interaktivna radionica u kojoj studenti zajedno sa predstavnicima kompanija učestvuju u rješavanju problema s kojima se kompanije svakodnevno suočavaju.

Predstavnici kompanija kroz teorijski i praktičan dio predstavljaju rad kompanije i tehnologije kojima se koriste pri rješavanju problema, a studenti imaju mogućnost da iznesu svoje kreativne ideje i doprinesu lakšem rješavanju tih problema, ali i da nauče nešto novo što im može u budućnosti korisiti.

Novitet prošlogodišnjeg Sajma, koji je izuzetno dobro prošao kod studenata, je radionica poslovne komunikacije za koju se tražilo čak i mjesto više, što je dokaz da JobFAIR uvijek prati želje svojih posjetilaca.

Uspješna i efektivna komunikacija je uvijek izazov za studente i diplomce koji tek koračaju poslovnim stazama.

Upravo zbog toga je u sklopu JobFAIR-a osigurana radionicu koja će svim zainteresovanim posjetiocima pružiti mogućnost poboljšanja svojih komunikacijskih vještina.

Vrijeme održavanja radionica i način za prijave bit će objavljeni na zvaničnoj stranici projekta.

Više o JobFAIR-u možete pronaći na www.jobfair.ba, gdje možete ostaviti ili ažurirati svoj CV.

Također, JobFAIR – Iskoristi svoju šansu! možete pratiti i putem profila na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.