Italijani grade žičaru u Crnoj Gori od Kotora do Njeguša

Italijani grade žičaru u Crnoj Gori od Kotora do Njeguša

Italijanska kompanija Lajtner zainteresovana je da sama finansira gradnju žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša, koja bi, prema prvim procjenama, koštala oko 20 miliona EUR.

Premijer Duško Marković sastao se sa predstavnicima Lajtnera, jednim od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, koja je nakon uspješnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh – Đalovića pećina, izrazila namjeru da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša.

Marković je kazao da je za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno da ima kredibilne partnere poput Lajtnera, koje donose i novi kvalitet i znanje.

“Uspješnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala vaša  zainteresovanost za projekat žičare Kotor – Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva“, rekao je Marković.

On je kazao da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem kompanije Lajtner u Crnoj Gori, ocijenivši da se obje žičare uspješno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.

Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Lajtner Martin Lajtner, predstavio je Markoviću idejni projekat žičare.

On je kazao da, između ostalog, planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina, nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.

Na sastanku je ocijenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju, jer obogaćuje turističku ponudu Crne Gore, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka Lovćen, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.

Najnoviji tekstovi

Top TEKSTOVI

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.