Novosti

BiH idealna zemlja za investiranje


Agencija za unapređenje stranih investicija BIH (FIPA) u suradnji s Trgovinskom i industrijskom komorom Burse BTSO, Počasnim konzulatom BiH u Bursi, Fondacijom BIGMEV i Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu, organizirala je manifestaciju Investicijski dan BiH u Bursi, koja je okupila oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje.

Prisutne turske privrednike su pozdravili i pozvali da investiraju u BiH Gordan Milinić, direktor FIPA-e i Adis Alagić, savjetnik za investicije i ekonomiju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Počasni kozul BiH u Bursi i privrednik Muzafer Čilek je rekao da ima odlična iskustva u poslovanju u Bosni i Hercegovini, kako u trgovini namještajem tako i u energetici, a najavljuje i nove investicije u sektor turizma, odnosno izgradnji manjih butik hotela koji će upotpuniti turističku ponudu BiH i restorana.

Također, Cuneyt Sener, potpredsjednik Upravnog odbora BTSO i vlasnik kompanije SanPark Otopark je najavio nove investicije u BiH u sektoru usluga i novih parkinga u Sarajevu.

Kao rezultat manifestacije, kompanija, Vav Medica je najavila dolazak u BiH i ulaganje u sektor turizma i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Ukupan iznos najavljenih investicija je više desetaka miliona KM, a nastavit će se kontakti i pregovori s ostalim kompanijama učesnicama, posebno kompanijama iz hemijskog i metalo-prerađivačkog sektora.

Milinić održao je sastanak s Muratom Bayazitom, predsjednikom Upravnog odbora BTSO na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji kao i razvoju novih strategija i pristupa razvoju partnerstava između bh. i turskih kompanija i privlačenje novih investicija u BiH.

Murat Bayazit surađuje s kompanijama iz BiH, posebno za pronalazak kupaca proizvoda poput malina i drugih kultura.

Tokom sastanka u Počasnom konzulatu BiH u Bursi, razgovarano je o novim aktivnostima koje će se organizirati uskoro u drugim gradovima u Turskoj, mogućnostima suradnje s dijasporom i podršci lokalnim zajednicama u BiH za unapređenje njihovih kapaciteta za promociju potencijala i suradnju s investitorima.