Novosti

Dalipagić na konferenciji o ekonomiji Montenegro 2019


Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, na poziv organizatora predsjednika Gospodarske komore Crne Gore Vlastimira Golubovića, sudjelovao je na konferenciji o ekonomiji Montenegro 2019 u Budvi, na panelu Prometna infrastruktura – pokazatelj (ne)razvijenosti regije.

„Važni i prioritetni projekti za našu zemlju pored Koridora 5c, a koje provodi Ministarstvo komunikacija i prometa, su međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja koji je u završnoj fazi, međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Gradiške čija izgradnja je započela prije nekoliko dana te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu za koji je prije nekoliko dana prezentirana planersko-studijska dokumentacija i izabrana najpovoljnija trasa. S Crnom Gorom u toku su aktivnosti na usuglašavanju Sporazuma za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum – Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru, dok su s Republikom Srbijom u završnoj fazi proceduralne aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, odnosno izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Rače i Sporazum o održavanju međudržavnih mostova između dviju zemalja, kao i Sporazum o održavanju međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom“, istaknuo je zamjenik Dalipagić.

U sklopu panela zamjenik Dalipagić je odgovarao i na pitanje moderatora o rezerviranosti Europske unije prema kineskim investicijama na Balkanu, te istaknuo da u Bosni i Hercegovini do sada nismo imali investicije Narodne Republike Kine tokom izgradnje prometne infrastrukture.

„Ne mislim da je problem u političkim odnosima između Kine i EU i smatram da se tu radi o plasmanu kapitala. Kina je zemlja s, u posljednje vrijeme, izuzetno naraslim privrednim kapacitetima i višak kapitala želi plasirati u svijet, pa tako i na naše prostore, dok EU želi na području zapadnog Balkana zaštititi svoje financijske interese, odnosno interese svojih bankarskih institucija“, rekao je zamjenik Dalipagić.

Gospodarska komora Crne Gore od 2010. godine organizira konferenciju o ekonomiji i ovo je njeno deveto izdanje.

Komora je ovu aktivnost započela u namjeri da u tom formatu pokrene otvorenu diskusiju o temama važnim za crnogorsku gospodarsku zbilju, kao i njenu perspektivu.