Novosti

BMW – Tarifni rat može da ugrozi radna mjesta u SAD-u


Kompanija BMW obavijestila je trgovinske predstavnike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da bi intenziviranje globalnog trgovinskog rata moglo da ugrozi radna mjesta u Južnoj Karolini.

Direktor te njemačke automobilske kompanije Oliver Cipse, kazao je da bi uvođenje trgovinskih barijera sputalo potencijal najveće fabrike BMW-a, čije je sjedište u Spartanburgu u Južnoj Karolini, da izvozi oko 70 odsto svojih proizvoda širom svijeta.

“Ukoliko SAD to učine, onda smo svi na gubitku. Imam utisak da pažljivo slušaju. Ovaj izvoz održava brojna radna mjesta u SAD-u”, rekao je Cipse na jednoj konferenciji auto-industrije u Štutgartu.

On je naveo da pogon u Spartanburgu do sada nije morao da smanjuje svoj prizvodni kapacitet, ali da bi dodatne globalne trgovinske prepreke mogle dovesti do toga.

SAD su početkom oktobra uvele carine od deset odsto na avione koje proizvodi evropski Airbus i od 25 odsto na francusko vino, te škotski i irski viski, kao i sir iz čitave Evrope kao kaznu za navodne nelegalne subvencije EU avionskoj industriji.

Bijela kuća je u više navrata upozorila da će uvesti carine i na uvoz evropskih automobila.