Novosti

MMF: Nezaposlenost podstiče nemire u arapskim zemljama


Nezaposlenost i usporeni ekonomski rast podižu društvene napetosti i uzrokuju proteste naroda u nekoliko arapskih zemalja, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima naveo da nemiri doprinose usporavanju rasta u regijama Bliskog Istoka i sjeverne Afrike, uz globalne trgovinske sukobe, nestabilnost cijena nafte i neizvjestan proces Brexita.

MMF je početkom ovog mjeseca snizio prognozu za ovu godinu u regiji, uzevši u obzir arapske zemlje i Iran, na jedva 0,1 odsto s prošlogodišnjih 1,1 odsto.

Takođe, MMF je smanjio i svoje prognoze za tri najveće ekonomije regije – Saudijsku Arabiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Direktor MMF-a za Bliski Istok i Srednju Aziju Jihad Azour rekao je da je nivo rasta u zemljama u regiji ispod one koja je potrebna za rješavanje nezaposlenosti.

“Nalazimo se u regiji u kojoj stopa nezaposlenosti mladih prelazi 25 do 30 odsto, a to zahtjeva da rast bude viši za jedan do dva odsto”, kazao je Azour.

U izvještaju MMF-a se navodi da velika nezaposlenost pogoršava društvene sukobe u arapskim zemljama.

„Nezaposlenost u prosjeku iznosi 11 odsto u odnosu na sedam odsto na ostalim tržištima u nastajanju i u razvoju”, navodi se u saopćenju.

Nasilni protesti izbili su u nekoliko arapskih zemalja od početka 2010. godine i pretvorili se u krvave građanske ratove u Siriji, Jemenu i Libiji.

Tokom prošle godine u Alžiru, Sudanu, Iraku i Libanu izbio je novi talas protesta u kojima su se uglavnom tražile ekonomske reforme i djelovanje protiv korupcije.

MMF je takođe saopćio da su nivoi javnog duga u mnogim arapskim zemljama vrlo visoki, u prosjeku više od 85 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa stopama većim od 150 odsto u Libanu i Sudanu.

Takođe, MMF je saopćio da je Iran, koji podliježe američkim sankcijama, ušao u veliku ekonomsku recesiju i vodi bitku s rastućim inflacionim pritiscima.

Procjenjuje se da će se ekonomija Islamske republike ove godine smanjiti 9,5 odsto nakon što je u prošloj godini zabilježila pad od 4,8 odsto.

Iz MMF-a su rekli da se očekuje da će privrede zemalja Savjeta za zalivsku saradnju (GCC), predvođene Saudijskom Arabijom, zbog nižih cijena nafte i proizvodnje, ove godine porasti samo 0,7 odsto, u odnosu na rast od dva odsto u prošloj godini.