Novosti

ZOI’84 – Projekt izgradnje nove staze na Bjelašnici


KJP “ZOI ’84” je u svrhu modernizacije Ski-centra na Bjelašnici i povećanja obima ponude, pristupio proširenju postojećeg tehnološkog puta od Međustanice do Akumulacije II, te izgradnji nove staze na potezu Akumulacija II do polazne stanice ski-lifta Heliodrom s ‘probijanjem’ trase kroz šumsku površnu iznad Vučije jame na lokaciji Heliodroma.

Trasa staze se pruža od gornje tačke staze ‘1’ na spoju sa stazom ‘2’, do polazne stanice ski-lifta Heliodrom, a njenom izgradnjom znatno će se poboljšali kvalitet usluga na Ski-centru Bjelašnica.

“S obzirom na to da njenom izgradnjom imamo stazu koja po FIS-ovom pravilniku spada u manje zahtjevne (plavo-zelena kategorija) u mogućnosti smo da povećamo obim ponude i prodaje jer bi manje iskusni skijaši mogli koristiti usluge šestosjedne žičare, odnosno uspostavili bi skijašku komunikaciju Međustanica-Babin dol za rekreativne skijaše”, navodi ZOI ’84 u saopćenju za javnost.

Inače, sve staze na potezu Međustanica – Heliodrom su u crvenoj kategoriji, te spadaju u visoko zahtjevne.

Dinamika realizacije spomenutog projekta podijeljena je u dvije faze, a prva je na potezu Međustanica – Akumulacija II, postojeći tehnološki put na kojem se vrši proširenje postojećeg puta i izgradnja nove staze.

Druga faza je na potezu Akumulacija II – polazna stanica ski-lefta Heliodrom, navodi se u saopćenju.