Novosti

Komić: Pouzdani podaci indikatori stanja i perspektive održivog razvoja


Univerzitetski profesor i v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku RS Jasmin Komić koji je danas u Sarajevu bio jedan od keynote govornika na Međunarodnoj statističkoj konferenciji „International Conference on Official Statistics – ICOS 2019“, naglasio je važnost statističkih podataka kao indikatora stanja i perspektive održivog razvoja.

“Najvažnije je da imamo dobar proizvod, a to je podatak koji je kvalitetan, validan i ažuran u čemu svi moramo da damo doprinos uključujući statističke institucije u BiH, akademsku i poslovnu zajednicu, javnu upravu, visoko obrazovanje, neprofitni sektor i druge”, izjavio je Komić za Fenu.

Saradnju statističkih institucija sa visokim obrazovanjem, odnosno naučnom zajednicom, kako je dodao, tek treba razvijati.

“U tom smislu mogu govoriti vezano za Republički zavod za statistiku RS, ali mislim da je isto raspoloženje u Federalnom zavodu za statistiku i Agenciji za statistiku BiH, a to je da saradnjom sa akademskom zajednicom dođemo do takvih analiza koje će davati svjetlost na različite dimenzije života i koristiti za donošenje odluka”, kazao je Komić.

Čitavo društvo, kako je dodao, treba da se potrudi da bi se došlo do boljih podataka jer to nije stvar samo statističkih institucija, već i izvještavanja i obuhvata, uzimajući u obzir da se dobar dio tih podataka dobija ne samo na osnovu izvještaja pravnih lica i slično, nego i kroz određene ankete.

“Svako može da doprinese da bude bolje. Statističke institucije kod nas rade izvanredno, imamo potpuno harmonizovane metode i modele vezano za evropske standarde, prije svega EUROSTAT i sa njima stalno radimo na tu temu, a uz to harmonizujemo rad statističkih institucija u okviru BiH”, naveo je Komić.

Na statističkoj konferenciji ICOS 2019 Komić je danas govorio o razvojnoj ulozi bruto izdataka za istraživanje i razvoj.

Glavni zaključak je da ulaganje u istraživanje i razvoj treba posmatrati kao svojevrsnu investiciju za budućnost.

Dvodnevnu konferenciju ICOS 2019, koja danas završava sa radom, organizirao je Federalni zavod za statistiku u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, Republičkim zavodom za statistiku RS-a, Agencijom za statistiku BiH, kao i USAID-om i Svjetskom bankom, a pokrovitelj je Vlada Federacije BiH.

Naučnici, stručnjaci i profesori iz BiH, regiona i svijeta diskutovali su o trendovima u statističkim metodologijama i diseminaciji podataka.