Novosti

Sindikati PSA podržali spajanje sa Fiatom Chryslerom


Većina sindikata u francuskoj kompaniji Peugeot-Citroen automobili (PSA) podržava planirano spajanje sa Fiat Chryslerom vrijedno od 50 milijardi USD, saopćili su čelnici PSA i predstavnici sindikata.

Međutim, sindikati poručuju da će, kada sporazum o spajanju bude potpisan, tražiti detaljne informacije o planovima objedinjene kompanije.

Na sastanku radničkog savjeta PSA, svi predstavnici sindikata u savjetu dali su pozitivno mišljenje o spajanju.

Predstavnik sindikata CFTC Frank Don, kazao je da će ostati oprezni kada je reč o socijalnom efektu i čekaće jasniju i detaljniju sliku plana u vezi sa fabrikama.

“Ali projekat, u obliku u kojem je predstavljen, ima smisla jer se dvije grupe međusobno dopunjuju, dobrog su finansijskog zdravlja i zahvaljujući novom formatu dostići će kritičnu veličinu koja je od vitalnog značaja u današnjem poslovanju u auto-industriji”, rekao je Don.

Spajanje će pomoći preduzećima da udruže resurse kako bi zadovoljila nova pravila o emisiji štetnih gasova i investirala u električna i samoupravljajuća vozila.

Dobijanje podrške od moćnih evropskih sindikata će, ocenjuje Rojters, biti od presudnog značaja za udruženo preduzeće, koje će zapošljavati više od 400 hiljada radnika i upravljati s više stotina fabrika širom svijeta.