Novosti

Restoran ‘Lonato’ ruši barijere i predrasude


U sklopu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” u Mostaru 13. septembra otvoren je restoran lunchroom “Lonato” u kojem su zaposlenici osobe s posebnim potrebama.

Restoran Lonato je prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini i poseban je upravo po tome što je omogućio zaposlenje djeci s poteškoćama u razvoju.

Ideja za restoran je potekla od Sophie Hooymans, mlade humanitarke iz Holandije, a objeručke je prihvaćena od Centra za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju “Los Rosales” i direktorice Centra, Mezit Mirne.

Projekat stavljanja u funkciju restorana je trajao nekoliko godina, te se sad može reći da je mjesto sa najljepšim enterijerom i eksterijerom, najmodernijom kuhinjom i najposebnijim radnicima – štićenicima Centra za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju “Los Rosales”.

Restoran je u potpunosti u vlasništvu Centra.

Podršku restoranu su dale ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Nizozemske, kao članice Diplomatskog zimskog bazara koji već neko vrijeme podržavaju rad Centra “Los Rosales”.

Na otvaranju restorana bend Britanske ambasade “Diplomatski instrument” održao je svoj prvi koncert u Mostaru, a uposlenici Ambasade Kraljevine Nizozemske pripremali su pravi nizozemski desert – palačinke.

U restoranu su tenutno zaposlena četiri štićenika, dva koordinatora i osoblje u kuhinji.

Novozaposlena Dženana Terzić, koja je štićenica Centra “Los Rosales” od osnivanja, ističe kako je ona kuharica u novom restoranu i kako je to njezin prvi posao, zbog čega je jako ponosna i sretna, jer od sada i ona može od svoje plate kupiti sebi što želi.

“Ovo mi znači mnogo. Ovo mi je pravo radno mjesto. Uživam ovdje i jedva čekam kad ću doći na posao”, kazala je Dženana.

Direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit istakla je da se na implantaciji projekta za pružanje kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom i ostvarivanje njihovih osnovnih prava, među kojima je svakako i zapošljavanje, vrijedno radilo tri godine.

Prije tri godine, kako pojašnjavaju volonteri iz Nizozemske iz humanitarne organizacije “Just Sophie”, došli su u Centar i tada je krenula cijela priča.

“Zapravo tada je Centar Los Rosales dobio kuhinju i kantinu koja je bila prilagođena za naše korisnike, a ujedno je bila peta radno-rehabilaticiona radionica za korisnike Centra. Kada smo ostvarili cilj, nismo stajali nego smo išli dalje i došli na ideju da pružimo mogućnost osobama s invaliditetom da se i oni okušaju i da ostvare pravo na rad.Tako da smo zajedno u partnerstvu s ‘Just Sophie’, organizacijom iz Nizozemske, zajedno sa socijalnim poduzećem ‘Radin’ koje funkcioniše ovdje u prostorijama ‘Los Rosales’ oko godinu i pol dana i zapošljava 13 osoba s invaliditetom, odlučili da će jedna od djelatnosti biti i restoran ‘Lonato'”, kaže Mirna.

Dodala je da se nada širenju ovakvih projekata i većem broju osoba s invaliditetom koje će ostvarivati svoja prava na rad kako u ovome centru tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko se uklone barijere i predrasude te građani budu posjećivali ovaj restoran to će biti veliki pomak na putu proširenje i većeg broja zaposlenih osoba s invaliditetom, kako u ovoj domeni poslovanja tako i u drugim djelatnostima”, poručuje Mezit.

Centar “Los Rosales” kroz razne segmente broji 130 korisnika od dvije do 45 godina starosti i bez partnera ne bi bio u mogućnosti realizirati ovakav projekt.