Novosti

Sarajevo: Završen program obuke mladih lj­udi u sektoru hotelijerstva


Podjelom diploma polaznicima, službeno je završen jednomjesečni program obuke u sektoru hotelijerstva, u sarajevskom Bosmal Arjaan by Rotana hotelu.

Ovaj personalizirani program omogućio je svim polaznicima sticanje novih znanja i vještina, pod mentorstvom stručnjaka iz oblasti hotelijerskog biznisa.

Program je realizovan s ciljem doprinošenja rješavanju jednog od najvećih problema u sektoru hotelijerstva u BiH, ali i ostatku regiona – nedostatak kvalitetne radne snage.

Kroz intenzivnu obuku, odabrani kandidati su tokom 4 sedmice kompletirali 60 sati obuke, u jednoj od dvije grupe odjela.

Prvu grupu odjela činili su prihodi i rezervacije, te recepcija, a drugu odjel hrane i pića, te kuhinja.

Polaznici prve grupe su imali priliku upravljati smještajnim kapacitetima i rezervacijama, raditi na optimizaciji dostupnosti proizvoda, te brinuti o gostima tokom njihovog boravka.

Polaznici druge grupe su, s druge strane, imali priliku upoznati se s principima planiranja i organiziranja procesa pripreme hrane i upravljanja performansima tima, principima kvalitetnog pružanja usluga posluživanja hrane, te točenja pića i napitaka.

„Meni je, prethodnih mjesec dana, na obuci bilo zaista odlično. S jedne strane, bilo mi je jako zabavno svakodnevno raditi sa cijelim timom. S druge strane, bilo je i iznimno korisno, jer sam upoznala uspješne ljude, koji su sa mnom podijelili svoje iskustvo. Naučila sam mnogo toga, počevši od komunikacije sa gostima i ostalim uposlenicima, pa do toga kako treba da radi jedan uspješan hotel. Apsolutno sam sigurna da će mi sve to biti jako korisno u nastavku karijere i daljnjem napretku“, istakla je Amina El Sharkawi, jedna od učesnica programa u prvom odjelu.

O postojećoj potražnji za ovakvim programima govori i veliki broj zainteresovanih, zbog čega tim jedinog deluxe aparthotela u Sarajevu ne isključuje mogućnost ponovne organizacije sličnih programa.

„U samom startu, odnosno u procesu zapošljavanja našeg tima, uvidjeli smo da na lokalnom tržištu ima mnogo prostora za napredak, te da zaista nedostaje iskusnog radnog kadra. Upravo iz tog razloga smo odlučili kreirati program obuke za mlade i ambiciozne ljude, koji su spremni da uče i primjenjuju naučeno. Svi polaznici su zaista pokazali želju da maksimalno iskoriste znanje i iskustvo svojih mentora, zbog čega su nerijetko dolazili mnogo češće nego je to bilo predviđeno. Ja im od srca želim svu sreću u nastavku njihove karijere“, rekao je ovim povodom Marko Korica, generalni direktor Bosmal Arjaan by Rotana hotela.