Novosti

Deutsche Telekom obustavlja ponude za 5G mrežu


Deutsche Telekom (DT) je objavio da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže.

Iz kompanije su kazali da je ta odluka donijeta pošto se čeka da Njemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbjednosnim rizicima u vezi kineskog dobavljača opreme Huawei.

“U svijetlu nejasne političke situacije, u ovom trenutku nećemo zaključivati 5G ugovore ni sa jednim dobavljačem. Trenutno obavještavamo sve dobavljače o tome”, saopćeno je iz DT-a.

Telekomunikaciona kompanija je uspostavila 5G mrežu u nekoliko njemačkih gradova, pri čemu je razvoj te mreže u Berlinu zasnovan na pilot projektu u saradnji s kompanijom Huawei.

Kompanija planira da iduće godine proširi mrežu na 20 njemačkih gradova.

Poslanici u parlamentu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel su se, međutim, pobunili protiv predloženih propisa kojima se ne predviđa uvođenje direktne zabrane ni za jednog dobavljača, već samo provjera njihove tehnologije i upravljanja svih tih kompanija.

Oni su na taj način stali na stranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje tvrde da oprema tržišnog lidera Huaweia navodno “na mala vrata” izlaže mreže sajberšpijunaži i da je na to zakonom obavezana prema kineskoj državi. Huawei te tvrdnje negira.

“Nadamo se da će se politička situacija po pitanju izgrađe 5G mreže u Njemačkoj razjasniti u najkraćem mogućem roku, kako ne bismo zaostajali”, rekli su iz Deutsche Telekoma.