Novosti

Njemačka prvi put prestigla Norvešku po prodaji električnih automobila


Njemačka će ove godine vjerovatno prvi put biti broj jedan po prodaji električnih automobila u Evropi.

Savezna Republika tako zamjenjuje Norvešku, dugogodišnjeg vođu na polju e-mobilnosti.

U Norveškoj je prema podacima Agencije za informiranje za cestovni promet (OFV) u novembru registrirano nešto manje od 3.700 novih električnih automobila, što je oko 27 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Suprotno tome, broj novih registracija u Njemačkoj porastao je u novembru, prema podacima Federalnog tijela za promet (KBA), za oko devet posto, na više od 4.600.

Prema ovom, u Njemačkoj je do sada registrirano oko 57.500 električnih automobila, a u Norveškoj nešto manje, oko 56.900.

Njemačka još uvijek ima nešto za nadoknaditi kada je riječ o tržišnom udjelu elektromobilnosti, a prema KBA-i ona je u novembru iznosila samo 1,6 posto.

U Norveškoj je, uprkos padu, vrijednost i dalje iznosila 36,9 posto.

U narednoj godini razvoj će se vjerovatno nastaviti.

Njemački proizvođači automobila oslanjaju se na činjenicu da će zahvaljujući većoj promociji automobila s alternativnim pogonima, mali segment e-automobila snažno rasti.

Već ove godine prodaja električnih automobila i automobila s hibridnim motorima povećat će se za dvije trećine na oko 300 000 novih vozila, saopćilo je prošle sedmice Udruženje međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK).

“Električni automobili će 2020. godine napustiti nišu snage i količine”, rekao je predsjednik VDIK-a Reinhard Zirpel u Frankfurtu.

Čak i kod njemačkih proizvođača, zamah električnih modela je u punom jeku, naglasio je Mattes.

Do 2023. godine ponuda će se utrostručiti na više od 150 modela.

Za uspjeh električne mobilnosti presudno je širenje mreže za punjenje.

Zato je planiran sastanak na vrhu savezne vlade i energetskog sektora u petak.

Federalna vlada je već predala “master plan infrastrukture za punjenje” kojim bi se trebalo ubrzati širenje stanica za punjenje.