Novosti

Slovenska središnja banka snižava procjenu rasta BDP-a ove i sljedeće godine


Slovenska središnja banka smanjila je prognozu rasta nacionalnog BDP-a za ovu i sljedeću godinu, ali uz naglasak da je on i dalje iznad prosjeka u privredi eurozone.

Prema novoj analizi makroekonomskih kretanja koja je objavljena danas, slovenska privreda na kraju ove godine zabilježit će godišnji rast od 2,6 posto, što je manje od 3,2 postotnog rasta iz zadnje analize.

Rast slovenskog BDP-a za iduću godinu s prijašnje ocjene od 2,9 posto snižava na 2,7 posto, a na sličnoj bi razini trebao ostati i u 2021. i 2022. godini, prenosi Hina.

Evropska komisija prošli je mjesec ocijenila da će slovenski BDP ove godine porasti za 2,6 posto, dok će u 2021. i 2022. godini godišnji rast biti smanjen na 2,5 posto.

Glavni generator rasta slovenske privrede ostaju “solidan rast izvoza” i domaća potrošnja, prenosi Hina navode slovenske središnje banke.

Rast privredne aktivnosti do kraja 2022. i dalje će biti iznad one u eurozoni, s kumulativnim rastom od 10 posto, čime se hvata korak s najrazvijenijim državama Evropske monetarne unije, navodi slovenska središnja banka.

Procjena je da će se inflacija u tom razdoblju kretati na godišnjoj razini od oko dva posto te da glavni rizik u pogledu najavljenog ekonomskog rasta ostaju izazovi u međunarodnom okruženju, od protekcionističkih mjera u međunarodnoj trgovini do volatilnosti vezanih uz geopolitičke prilike u zemljama proizvođačima nafte.

Središnja banka navodi da je u odnosu na početak godine došlo do znatnijeg usporavanja privrednog rasta, ali da je on i dalje stabilan, iako zaoštrene prilike u globalnoj ekonomiji traju duže od očekivanja, no da znakova za brži globalni rast nema na vidiku.