Novosti

Airbnb izbjegao oštre evropske zakone


Američka internet platforma za pronalazak smještaja, Airbnb, dobila je bitku za izuzeće od strogih evropskih imovinskih propisa.

Najviši sud u EU donio je presudu po kojoj je to ipak samo interne-platforma, a ne agencija za nekretnine.

Slučaj je došao pred Sud pravde Evropske unije u Luksemburgu nakon tužbe francuske turističke asocijacije AHTOP, prenosi B92.

Ova tužba ponovo osvjetljava težak izazov borbe sa novim internet-službama, koje pružaju iste usluge kao i tradicionalna preduzeća, ali ne podliježu istim pravilima.

Za AirBnB je ovaj slučaj značajan, jer je Međunarodni olimpijski komitet odlučio da ovu kompaniju promoviše tokom Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Sud je, u osnovi, prihvatio argumente kompanije da je to internet-platforma, a ne agencija za nekretnine.

Sud je okrivio Francusku jer nije obavijestila Evropsku komisiju o tome da AirBnb mora da posjeduje profesionalnu licencu agenta za nekretnine, kako bi korisnici mogli da budu smješteni u Parizu putem ove platforme.

“Želimo sa svima da budemo dobri partneri. Već smo sarađivali sa različitim vladama kako bismo pomogli domaćinima da iznajme svoje domove, poštuju pravila i plaćaju porez”, navedeno je u izjavi AirBnB-a.

Kompanija se posljednjih nekoliko godina obračunavala s hotelijerima i vlastima od Njujorka, do Amsterdama, Berlina i Pariza.