Novosti

Guverner CBBiH Softić razgovarao sa delegacijom UniCredit Banke d.d. Mostar


Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić razgovarao je sa delegacijom UniCredit Bank d. d. Mostar, predvođenom novoimenovanom predsjednicom Uprave Aminom Mahmutović, koja će na toj poziciji od 1. januara 2020. godine zamijeniti Dalibora Ćubelu.

Susret je iskorišten kao prilika za razmjenu informacija o najnovijim kretanjima u finansijskom sektoru Bosne i Hercegovine, te izazovima s kojima se svi učesnici u procesu finansijskog posredovanja suočavaju.

Guverner Softić je naglasio kako CBBiH, u okviru svog mandata, kontinuirano radi na poboljšanju finansijskog sektora, te je prisutne upoznao o aktivnostima koje je CBBiH provela u posljednjih godinu dana.

“Unapređenja u platnim sistemima Bosne i Hercegovine i registrima koji se nalaze u CBBiH, kao i povećanje obima i obuhvatnosti statističkih podataka koje CBBiH prikuplja, predstavljaju značajnu pomoć kako kreatorima politika tako i komercijalnom bankarskom sektoru u donošenju kvalitetnijih poslovnih odluka”, rekao je guverner.

Dodao je da je CBBiH početkom novembra u opticaj pustila nove serije novčanica KM, čime je značajno unaprijeđen kvalitet i sigurnost gotovine u opticaju, saopćeno iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.