Novosti

Uvoz iz Srbije i BiH na Kosovo sa 530 opao na šest miliona eura


Ovogodišnji uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo je sa 530 miliona eura prethodnih godina opao na šest miliona, što je posljedica uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz tih zemalja.

Direktor kosovske carine Bahri Berisha je za Kosovapress naveo da je istovremeno značajno povećan uvoz iz Albanije, dodavši da Kosovo najviše uvozi njemačku, a potom tursku i kinesku robu.

“Carinski prihodi za ovu godinu iznosiće oko 1,2 milijarde eura”, rekao je Beriša, ističući da je i pored uvođenja takse zabilježeno povećanje od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu, prenosi SEEbiz.

Berisha je rekao da je carina na ime prekršajnih prijava i pokušaja krijumčarenja robe inkasirala oko deset miliona eura.

„Zaštitne mjere protiv Srbije i Bosne proizvele su izazov u borbi protiv prekograničnog kriminala i krijumčarenja, posebno onih proizvoda koji su pokušani da se krijumčare planinskim putevima u malim količinama u malim vozilima”, naveo je Berisha.

Tokom ove godine bilo je preko 300 pokušaja krijumčarenja.

Berisha je, govoreći o trgovinskim odnosima sa Albanijom, rekao da je Kosovo iz Albanije uvezlo robu u iznosu od oko 270 miliona eura, što je deset odsto više u odnosu na 2018, dok je s druge strane Kosovo izvezlo u Albaniju proizvode u vrijednosti od 80 miliona eura.

Berisha tvrdi da je došlo i do povećanja izvoza na tržišta EU.

„Postoje kompanije koje su ostvarile izvoz u vrijednosti od milion eura, ali sada je izvoz 1,3 miliona eura, tako da je za kosovske kompanije pozitivan pokazatelj, jer su postigli da njihovi proizvodi budu više na stranom tržištu, posebno pića, hrana, vrata, prozori i drugi”, precizirao je Berisha