Novosti

Tesla dostigla vrijednost od 100 milijardi dolara


Tržišna vrijednost američkog proizvođača električnih automobila Tesla u utorak je prvi put prešla 100 milijardi USD.

Tesla je tako postala prva berzanska kompanija iz te industrije kojom je to pošlo za rukom, prenosi B92.

Kako se navodi, istovremeno je osnivač i direktor kompanije Elon Musk, zahvaljujući tržišnom rekordu preduzeća, na putu da primi platu od 346 miliona USD.

Dionice Tesle u utorak su porasle za dodatnih 1,4 odsto na 550 USD, a potom za 7,2 odsto nakon što su analitičari New Street Researcha svoje prognoze za cijenu akcija Tesle u narednih 12 mjeseci povećali na 800 USD.

Analitičari su to obrazložili rezultatima Tesle u protekloj godini.

Teslina tržišna vrijednost mora da zadrži nivo od 100 milijardi USD u periodu od šest mjeseci, da bi se aktivirala prva tranša opcija koja će omogućiti Musku da kupi dodatne akcije.

“Tesla ne isplaćuje Musku mjesečnu zaradu ili bonus, ali njegov paket naknada za 2018. godinu oborio bi sve rekorde plata izvršnih direktora ako dionice nastave rast i postignu ključne ciljeve proizvodnje”, ocjenjuju analitičari.

Vrijednost Teslinih akcija se više nego udvostručila u posljednja tri mjeseca i neposredno prije Božića dostigle su 420 USD po dionici.

Musk trenutno posjeduje petinu kompanije ili 34 miliona dionica i mogao bi da stekne dodatnih 20 miliona ako sve bude išlo po planu.

Tesla je nadmašio vrijednost General Motorsa (GM) i sada vrijedi više od GM-a i Forda zajedno, nakon burne godine u kojoj se Mask ponovno sukobio sa američkim regulatorima zbog problema u Teslinim fabrikama u Kaliforniji.