Novosti

Prepolovljen izvoz francuskog vina u SAD


Izvoz vina iz Francuske u Sjedinjene Američke Države (SAD) skoro je prepolovljen u novembru zbog stupanja na snagu poreza od 25 odsto, koji je uvela administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu Jean-Baptiste Lemoyne, kazao je da je izvoz vina u novembru u SAD-u opao 44 odsto u odnosu na oktobar, a da još nema podatke za čitavu prošlu godinu.

Lemoyne je, međutim, pozvao na “oprezno tumačenje” i pretpostavio da su američki uvoznici u oktobru stvarali zalihe uoči stupanja nove takse na snagu, te da je zato tada uvoz bio veći.

Međutim, priznao je da šok za francuski vinski sektor predstavlja stupanje na snagu tog poreza, nametnutog u sporu Vašingtona i Brisela zbog razlike u subvencijama evropskom proizvođaču aviona Airbusu i američkom Boeingu.

On je podsjetio na mjere koje je preduzela Vlada Francuske da se nosi s tim.

“Udvostručili smo budžet Komunikacione agencije specijalizovane za prehrambene proizvode (SOEPKA) i tražili smo od Biznis France-a da se više angažuje u korist vinarskog sektora, posebno u Japanu”, rekao je Lemoyne.