Novosti

General Motors se povlači iz Australije i Novog Zelanda


General motors (GM) će obustaviti prodaju, dizajn i inženjerske operacije u Australiji i Novom Zelandu i ukinuti svoju robnu marku Holden u regiji do 2021. godine.

Proizvođač automobila takođe je najavio planove za izlazak iz Tajlanda, uključujući povlačenje Chevroleta do kraja ove godine i prodaju postrojenja kineskom proizvođaču automobila Great Wall Motors, prenosi SEEbiz.

General Motors nastavlja dugogodišnje globalno restrukturiranje kako bi se usredsredio na tržišta visokog profita poput Sjeverne Amerike i Kine.

Iz GM-a su poručili kako očekuju da će 1,1 milion USD platiti troškove uglavnom u prvom kvartalu kao rezultat akcija, uključujući 300 miliona USD u gotovini.

Predsjedavajuća i izvršna direktorica Mary Barra, rekla je da su akcije dio globalnog restrukturiranja proizvođača automobila, koje je prvobitno najavljeno u 2015. godini.

Plan kompanije je da se koncentriše na profitabilna tržišta i prioritetno uloži u pokretanje rasta u budućnosti mobilnosti, posebno u potpuno električnim i autonomnim vozilima.