Novosti

STBIH traži od poslodavaca u trgovini da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika


Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) apeluje na radnike u prodavnicama, posebno onim prehrambenih proizvoda, da poduzmu dodatne mjere zaštite od koronavirusa.

Obrazlažu to činjenicom da su radnici u trgovinama i ugostiteljskim objektima najizloženiji i da su u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

Stoga je STBiH pozvao i socijalne partnere na zajedničko djelovanje u cilju smanjenja mogućnosti zaraze koliko je to moguće u datim okolnostima.

“Očekujemo da će svi poslodavci osigurati dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku koji bi trebali biti dostupni svim radnicima tokom radnog vremena, posebno onima koji su u direktnom dodiru sa kupcima i novcem te da će osigurati češće i učestalije pranje ruku, ali i korištenje dnevnih, a po potrebi, i dodatnih pauza za sve radnike”, ističe se u saopćenju STBiH.

Iz tog sindikata ukazuju i na činjenicu da praksa koja je prisutna u ovom sektoru je da, usljed manjka radne snage, radnici dolaze na svoja radna mjesta vrlo često i bolesni.

Stoga se od poslodavaca u tom sektoru zahtijeva da u dogovoru sa voditeljima objekata omoguće da radnici koji primjete simptome koji se vežu uz virus, ostanu kući a da se interventnim planovima i angažmanom dodatnih radnika osigura nesmetan rad objekata.

STBiH će sa svoje strane do daljnjeg obustaviti sve aktivnosti koje predviđaju okupljanje većeg broja ljudi.

“Poduzeli smo mjere kako bismo svojim članovima osigurali određene količine sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitu”, ističu iz STBiH.

Iz Sindikata pozivaju i sve nivoe vlasti u BiH da sa socijalnim partnerima poduzmu mjere za ublažavanje krize koju će epidemija izazvati, posebno na ekonomiju, a samim tim i radna mjesta.