Novosti

Snabdijevanje tržišta BiH prioritet za Bosnalijek, neophodno osigurati nesmetan transport repromaterijala


Zbog novonastale situacije, uslovljene pandemijom koronavirusa COVID-19, Bosnalijek d.d. Sarajevo radi punim kapacitetom, a naši radnici čine sve što je u njihovoj moći da osiguraju nesmetano snabdijevanje tržišta u Bosni i Hercegovini, saopćila je danas ova kompanija.

“Bosnalijek, kao lider u proizvodnji lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda, svjestan je svoje pozicije i značaja za građane i zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Stoga ćemo daljnje poslovanje maksimalno prilagoditi potrebama domaćeg tržišta i dati puni doprinos očuvanju zdravlja naših građana. Želimo istaknuti kako je zbog povećane potražnje pokrenuta i dodatna proizvodnja dezinfekcionih sredstava, te da isporučujemo znatno veće količine ovih proizvoda na tržište, nego je to bio slučaj prije pojave koronavirusa COVID-19. Želimo naglasiti kako je nužan preduslov za nastavak proizvodnje osiguravanje nesmetanog snabdijevanja neophodnim sirovinama, a napominjemo da se značajan dio repromaterijala ne proizvodi u Bosni i Hercegovini i mora se uvoziti. Stoga pozivamo sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da, u saradnji sa vlastima drugih država, hitno reaguju kako bi se osigurao nesmetan transport naših roba, naročito različitih vrsta repromaterijala. Zahvaljujemo se ovim putem svim državnim insitucijama na brzoj reakciji i pomoći u prevazilaženju ovog problema”, navodi se u saopćenju.

Apeluje se na bh. vlasti i maloprodajne objekte, u kojim se prodaju proizvodi za dezinfekciju, da donesu mjere kojim će se ograničiti količina koju jedan pojedinac može kupiti, kako bi ovi proizvodi mogli doći do što većeg broja građana.

“Bosnalijek nema svoju maloprodajnu mrežu i svi naši proizvodi distribuiraju se putem apoteka i drugih maloprodajnih lanaca. Svjesni smo da mnogi građani ne uspijevaju kupiti dezinficijense, i to je velikim dijelom posljedica neracionalne kupovine. Uprava Bosnalijeka kontinuirano prati sve preporuke i naredbe nadležnih tijela i provodi sve mjere zaštite svojih radnika. Cilj nam je osigurati nesmetan proces proizvodnje na način da se našim radnicima pruži maksimalna zaštita, a da se istovremeno omogući nesmetan rad, kako bi zadovoljili sve potrebe zdravstvenih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopćenju.