Novosti

Qatar Airways zatražiće državnu pomoć


Qatar Airways moraće na kraju potražiti podršku Vlade, kazao je izvršni direktor te aviokompanije Akbar al-Baker, upozoravajući kako bi prevozniku na Bliskom istoku uskoro moglo ponestati novca neophodnog za nastavak letenja.

Nekoliko država uključilo se kako bi pomoglo aviokompanijama koje pate od pandemije koronavirusa koja je skoro zaustavila međunarodna putovanja, a SAD su ponudile 58 milijardi USD pomoći.

Qatar Airways jedna je od rijetkih aviokompanija koja nastavlja da održava redovne komercijalne usluge za putnike i očekuje da će u naredne dvije sedmice obaviti 1,8 hiljada letova.

„Primili smo mnogo zahtjeva vlada širom svijeta, poslanstvima određenih zemalja, kojim su tražili da Qatar Airways ne prestane letjeti“, rekao je Baker telefonom iz Dohe.

Državni avioprevoznik obavlja letove do Evrope, Azije i Australije, vraćajući ljude koji su ostali “zarobljeni” nakon što su mnoge države zatvorile svoje granice.

Qatar Airways obavlja neke letove s popunjenošću od 50 odsto ili manje i ako popuni 45 odsto mjesta na letovima u naredme dvije sedmice prevoziće oko 250 hiljada putnika.