Novosti

Isak Adižes: Kako upravljati u vrijeme krize?


Knjigu „Kako upravljati u vrijeme krize“ profesor dr. Isak Adižes napisao je 2009, a povod je bila neka druga, svjetska, kriza. Vjerovatno bi neke stranice danas napisao drugačije ali sigurno stoji iza glavnih poruka, koje prenosimo u cijelosti:

Prije mnogo godina sam imao klijenta koji je izgubio sve tokom krize s nekretninama do koje je došlo u Sjedinjenim Državama tokom 1990-ih. Bio je bogat čovjek koji je na kraju pozajmljivao novac od svoje ćerke kako bi se prehranio.

Uprkos svemu meni je dobro izgledao. Što ne očekujete od osobe koja je sve izgubila. Bio je pun optimizma.

„Mojsije“, pitao sam ga, „kako si tako raspoložen a sve si izgubio?“

„Nisam ja sve izgubio“, rekao je, „samo novac.“

„Nisam izgubio najvažniji kapital“, rekao je, „taj kapital su moje zdravlje, moja porodica i moji prijatelji. Sve dok to imam, ja ću povratiti novac.“

I povratio ga je. Nakon nekoliko godina sam ga ponovo sreo. Bio je ponovo bogat čovek, kao nekoć.

Tokom krize ljudi gube više od novca. Gube svoje zdravlje. A onda se porodica može raspasti. Mogu čak izgubiti i svoje prijatelje.

Upamtite, tokom krize prvo morate voditi računa o svom zdravlju. Vodite računa da se ne razbolite jer bol koju osećate potiče od stresa. Iznad svega ne smijete sebi da dozvolite da popucate po šavovima. Kao što vam se u avionu demonstrira šta da radite u slučaju prinudnog sletanja. Čak i ako ste s djetetom, šta vam kažu da treba da uradite? Prvo masku sa kiseonikom stavite sebi na lice, a tek onda povedete brigu o drugima. Ako se vi raspadate, kako možete voditi računa o drugima? Tako što prvo vodite računa o sebi.

Kako da se očuvate u vreme krize? Jednu stvar koja može da vam se preporuči jeste da se opustite. Spustite loptu. Ne paničite. Mislite na svoje psihičko zdravlje.

Pružite nadu. Pokažite liderstvo u ličnom životu. Ne jurcajte okolo i ne prenosite histeriju na one koji od vas zavise.“

Ovo su samo neke od poruke koje su se našle u knjizi dr. Isaka Adižesa.