Svijet

“Tesla” otpušta radnike s ugovorima na određeno vrijeme


Kompanija “Tesla” otpušta radnike sa ugovorima o radu na određeno vrijeme iz fabrika za proizvodnju automobila i akumulatora u Kaliforniji i Nevadi, objavio je CNBC.

Kompanija otkazuje ugovore toj kategoriji zaposlenih u fabrici automobila u Fremontu, u Kaliforniji, i u Gigafabrici blizu mjesta Reno, u Nevadi, gdje “Tesla” proizvodi baterije za napajanje električnih vozila i akumulatore.

Ova mjera će pogoditi stotine radnika na određeno, od kojih su mnogi radili godinama u “Tesli”, neki u nadi da će dobiti stalno zaposlenje s punim radnim vremenom, o otkazima su obavijestile njihove agencije za zapošljavanje.

U dopisu agencije “Balane Stafing” otpuštenim radnicima piše: “S najdubljim žaljenjem moramo da vas obavijestimo da je obustava rada fabrike ‘Tesla’ produžena zbog pandemije Covid-19 i kao rezultat toga ‘Tesla’ je zatražio momentalni raskid svih ugovora“.

Agencija za regrutovanje kadrova je navela da će radnici ostati zaposleni “Balans Stafinga” i da mogu da nađu drugi posao preko njih.

Iz ove agencije su takođe obećali da će dati sve od sebe da radnike vrate u “Teslu” u budućnosti, ako to bude moguće, uvjeravajući otpuštene da razlog zbog kojeg su dobili otkaze nije kvalitet njihovog rada već izuzetno teški uslovi poslovanja.