Tema u fokusu

Forbes objavio 10 najbogatijih žena na svijetu u 2020.


Na novoj listi najbogatijih žena na svijetu u 2020. godini američkog magazina Forbes u vrhu se našla suvlasnica najveće maloprodajne kompanije na svijetu, američkog Walmarta, a tu su i nasljednice kompanija L’oreal, Mars, BMW…

Alice Walton
Imovina: 54,4 milijarde dolara
Država: SAD
Izvor bogatstva: Walmart
Jedina kćerka utemeljitelja najvećeg maloprodajnog lanca na svijetu Walmarta, Sama Waltona, ove godine osvaja titulu najbogatije žene na svijetu nakon što je to mjesto izgubila od nasljednice L’Oréal Francoise Bettencourt Meyers 2019. Usprkos nedavnim turbulencijama na tržištu, bogatstvo Walton je povećano za 23 posto od prošle godine. Walton ima dva brata koji imaju slično bogatstvo kao i ona, a zajedno čine najbogatiju obitelj na svijetu.

Francoise Bettencourt Meyers
Imovina: 48,9 milijardi dolara
Država: Francuska
Izvor bogatstva: L’oreal
Unuka osnivača L’Oréala, Eugènea Schuellera, postala je francuska nasljednica L’Oreala 2017. godine nakon što je njena majka Liliane Bettencourt, tada najbogatija žena na svijetu, umrla u dobi od 94.

Bogatstvo Bettencourt Meyers smanjeno je za 400 miliona dolara od prošlogodišnje liste usljed pandemija, jer su dionice kozmetičkog giganta pale u prva dva tjedna ožujka/marta za 12 posto. U ožujku/martu je firma najavila da će njene tvornice početi izrađivati ​​sredstva za dezinfekciju ruku kako bi podržale potrebe francuskih i europskih zdravstvenih organa.

Julia Koch
Imovina: 38,2 milijarde dolara
Država: SAD
Izvor bogatstva: Koch Industries
Koch je novo ime na listi, a pridružila se milijarderima nakon što su ona i njeno troje djece naslijedili 42 posto udjela u Koch Industriesu od njenog supruga Davida, koji je umro u kolovozu/augustu 2019. u 79. godini. Rođena je u Iowi, a doselila je u New York 1980-ih i radila je kao pomoćnica jednog modnog dizajnera, prije nego što je upoznala Kocha za kojeg se kasnije udala.

Mackenzie Bezos
Imovina: 36 milijardi dolara
Država: SAD
Izvor bogatstva: Amazon.com
Bezos također debitira na listi nakon što je u julu 2019. godine zaključila razvod s osnivačem Amazona Jeffom Bezosom. Dobila je četvrtinu udjela svog bivšeg supruga u gigantu e-trgovine. MacKenzie je obećala da će pokloniti barem polovinu svog bogatstva u humanitarne svrhe.

Jacqueline Mars
Imovina: 24,7 milijardi dolara
Država: SAD
Izvor bogatstva: Slatkiši, hrana za kućne ljubimce
Jacqueline Mars i njen brat John su naslijedili po jednu trećinu kompanije poznate po bombonama M&Ms i čokoladicama Milky Way. Četiri kćerke njenog pokojnog brata Forresta posjeduju ostatak kapitala u Marsu, koji se također bavi hranom za kućne ljubimce. Jacqueline Mars radila je u firmi skoro 20 godina, a na poslu je bila do 2016. godine.

Yang Huiyan
Imovina: 20,3 milijarde dolara
Država: Kina
Izvor bogatstva: Nekretnine
Ova 38-godišnjakinja posjeduje 57 posto kompanije za nekretnine u Hong Kongu “Country Garden”, koju je osnovao njen otac. Kao odgovor na pandemiju koronavirusa, firma je u Wuhanu (odakle potiče virus) postavila robotizirane stanice za posluživanje hrane za kineske medicinske radnike.

Susanne Klatten
Imovina: 16,8 milijardi dolara
Država: Njemačka
Izvor bogatstva: BMW, farmacija
Nasljednica proizvođača automobila BMW, Klatten je u posljednjoj godini ostala bez 20 posto vrijednosti imovine. Kako je prodaja automobila usporavala usljed pandemije, dionice BMW-a pale su 24 posto u prvoj polovini marta. Klatten je također jedina vlasnica korporacije za farmaceutske proizvode i hemikalije “Altana”.

Powell Jobs
Imovina: 16,4 milijarde dolara
Država: SAD
Izvor bogatstva: Apple, Disney
Udovica pokojnog suosnivača Applea Stevea Jobsa (umro 2011), Powell Jobs vodi “Emerson Collective”, hibridnu filantropsku i investicijsku kompaniju koju je osnovala 2016.

Zhong Huijuan
Imovina: 14,6 milijardi dolara
Država: Kina
Izvor bogatstva: Farmacija
Zhong upravlja kineskim proizvođačem lijekova “Hansoh Pharmaceutical”, koji proizvodi onkološke, psihoaktivne, anti-dijabetičke i druge lijekove. Zhong je udata za Sun Sun Piaoyanga, milijardera i predsjednika kompanije “Jiangsu Hengrui Medicine”.

Gina Rinehart
Imovina: 13,1 milijardi dolara
Država: Australija
Izvor bogatstva: Rudnici
Rinehart, najbogatija osoba u Australiji, bogatstvo je izgradila na željeznoj rudi. Kćerka je poznatog istraživača željezne rude Langa Hancocka. Od 1992. godine predsjedava kompanijom za rudarstvo i poljoprivredu “Hancock Prospecting Group”. Njeno bogatstvo se smanjilo za dvije milijarde dolara, jer je pandemija koronavirusa smanjila prihode u industriji željezne rude.

(biznisinfo.ba)