Novosti

Frizeri i zubari u Danskoj u ponedjeljak počinju raditi


Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole u ponedjeljak otvaraju svoja vrata nakon jednomjesečne karantene u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, objavila je Vlada Danske.

Premijerka manjinske vlade socijaldemokrata Mette Frederiksen najavila je taj potez nakon sastanka s drugim strankama.

Dogovor! Iznimno sam sretna što su sve parlamentarne stranke pristale na proširenje prve faze ponovnog otvaranja – objavila je Frederiksen na Facebooku.
Dogovor su podržale sve stranke koje podupiru njezinu vladu, kao i glavne opozicijske stranke, uključujući Liberale na desnom centru i Dansku narodnu stranku.
– Nitko ne želi držati Dansku zatvorenu niti jedan dan dulje nego što je potrebno. No, ne smijemo se kretati brže nego što možemo kontrolirati epidemiju – dodala je Frederiksen.

Frizeri i druge manje firme moraju udovoljiti zahtjevima zdravstvenih vlasti inače će se morati nastaviti oslanjati na državnu potporu.

Ranije ove sedmice dopušteno je otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do 5. razreda u škole u skandinavskoj zemlji nakon četiri sedmice karantene.

Istraživački centri trebaju se otvoriti tamo gdje je to moguće i sudovi trebaju nastaviti s radom. Sudovi će nastaviti sa saslušanjima već 27. aprila. Srednje škole, fakulteti i restorani ostaju zatvoreni, priopćeno je iz Vlade Danske.