IT i Tehnologija

TEHNO SAVJETI – Imate novi laptop?


Donosimo pregled procedura koje treba da obaviti kad kupite novi laptop prije nego što ga počnete redovno koristiti.  Čim instalirate operativni sistem pobrinite se da instalirate i sve dostupne softverske nadogradnje za njega.

Za operativni sistem Windows 10 otvorite Settings i Update & Security pa kliknite Check for updates. Windows će ubuduće automatski preuzimati i instalirati softverske nadogradnje.

Ako imate računalo Mac, otvorite Apple u gornjem lijevom kutu i odaberite System Preferences pa Software Update.

Za izdanja macOS High Sierra i starija morat ćete posjetiti App Store i potražiti nadogradnje. U tražilicu App Storea unesite macOS.

Za Linux postupak varira ovisno o tome koju distribuciju koristite. Moguće je kako ćete naći opciju nadogradnje u postavkama sistema.

Chrome OS sam upravlja nadogradnjama. Sve dok ste spojeni na Wi-fi provjeravat će ima li novih nadogradnji i preuzimati ih. Kako bi ih instalirali, dovoljno je ponovno pokrenuti uređaj.

Moguće je kako će vaš novi laptop doći sa mnogo predinstaliranog softvera koji vam nije potreban.

Windows 10 dolazi s ugrađenim softverom Windows Defender, što će za većinu vas biti dovoljna zaštita.

Mac i Linux ne dolaze s takvom vrstom predinstalirane zaštite. Ako ste pažljivi pri surfanju i otvaranju e-pošte te oprezni sa sumnjivim porukama i poveznicama problema ne bi trebalo biti. Ipak, nije loše instalirati i dodatnu antivirusnu zaštitu.

Chromebooks imaju ugrađenu zaštitu protiv zlonamjernog softvera.

Namjestite alate za zaštitu od krađe

U Windows 10 je ugrađena značajka Find My Device, koju ćete naći ako otvorite Settings, Update & Security pa Find my device. Slično ćete naći na uređaju s macOS-om ako otvorite System Preferences pa Apple ID i sa strane odaberete iCloud te uključite Find My Mac.

Ovi alati omogućit će vam lociranje vašeg prijenosnika s drugog uređaja, na kojem ste se logirali u vaš korisnički račun pri Microsoftu ili Appleu.

Ako imate Chromebook, izgubljeni uređaj naći ćete ako otvorite kategoriju Security u vašem korisničkom računu pri Googleu i kliknete Find a lost device.

Optimizirajte potrošnju energije

Kako bi smanjili potrošnju energije i produžili trajanje baterije, najvažniji korak je smanjiti svjetlinu zaslona. Probajte naći razinu koja je oku ugodna, a ne troši bateriju nemilice.

U Windows 10 su dostupne razne opcije, do kojih možete doći ako otvorite Settings, Power & sleep pa Additional power settings. Na Macu ćete ih naći pod System Preferences pa Energy Saver.

Namjestite automatsku izradu sigurnosnih kopija (backup)

U Windows 10 postavke za izradu sigurnosne kopije (backupa) i povrata sistema ćete naći u postavkama pod Update & Security.

Na Macu možete upotrijebiti alat Time Machine, dok je na Chromebooku dostupno sve što imate pohranjeno na servisu u računalnom oblaku Google Drive.

Namjestite sinkronizaciju s pohranom u računalnom oblaku

Servisi za pohranu u računalnom oblaku kao što su Dropbox i Google Drive mogu automatski spremiti sve s vašeg računala na udaljene web poslužitelje, gdje vam ostaju dostupni. Proučite koje su vam opcije na raspolaganju i odaberite onu koja vam najbolje odgovara.

Smanjite štetno djelovanje topline

Laptopi su često osjetljiviji na visoke temperature nego drugi uređaji jer imaju manje prostora za kvalitetnu ventilaciju i lakše nakupe prašinu. Zbog toga se nakon nekog vremena prijenosnik počinje pretjerano pregrijavati, što može dovesti do sporijeg rada i ugroziti osjetljive elektroničke komponente.

Što možete poduzeti?
• Ne koristite laptop na tepihu, posteljini, kauču, pa čak ni u vašem krilu.
• Najbolje je postaviti ga na tvrdu, ravnu površinu.
• Redovno ga čistite kako bi uklonili prašinu.

Počnite koristiti VPN

Virtualna privatna mreža (virtual private network, VPN) služi kako bi enkripcijom zaštitila vašu internetsku vezu, ali možete je upotrijebiti i kako bi došli do sadržaja inače nedostupnog u dijelu svijeta u kojem živite, a i otežat će praćenje vašeg digitalnog otiska, prenosi Tportal.