Novosti

Stanovnici Južne Koreje vraćaju se na posao i stvaraju gužve


Stanovnici Južne Koreje vraćaju se na posao i stvaraju gužve u trgovačkim centrima, parkovima, golfskim terenima i određenim restoranima, dok zemlja ublažava pravila socijalne distance uslijed pada broja zaraženih od koronavirusa.

Rastući broj kompanija, uključujući SK Innovation i Naver, okončala je ili ublažila svoju politiku rada od kuće proteklih sedmica, iako mnogi nastavljaju raditi fleksibilne radne sate, ograničavati putovanje i sastanke uživo.

Parkovi, planine i golf tereni bili su krcati posjetiteljima ovaj vikend, dok su se trgovački centri i restorani polako počeli vraćati u normalu.

Oporavak Južne Koreje od prve velike zaraze koronavirusom izvan Kine predstavlja potpunu suprotnost mnogim drugim zemljama čije metropole ostaju zatvorene a građani moraju poštivati naredbu o ostanku kod kuće.

Južna Koreja u nedjelju je produžila svoje mjere socijalne distance za dodatnih 16 dana, no ublažila je mjere za neke vjerske i sportske ustanove.

Svrha popuštanja mjera je oprezno otvoriti četvrtu najveću azijsku privredu dok broj dnevnih zaraza nastavlja stagnirati oko 20 ili manje, a većinom se radi o osobama koje dolaze izvana.

Korejsko ministarstvo odbrane je priopćilo da vojska nastavlja s medicinskim pregledima kandidata dok razmišlja o ublažavanju zabrana putovanja i dolaska posjetitelja.

Zdravstvene vlasti pozvale su na budnost, upozorivši da se nova žarišta mogu pojaviti u bilo kojem trenutku, pogotovo nakon što je Južna Koreja prošle sedmice održala prve nacionalne izbore otkad je pandemija počela, i uoči dugačkih praznika koji počinju sljedeće sedmice.

Škole se tek trebaju otvoriti, a još uvijek se drži online nastava.

“Pratimo trend grupnih infekcija, iako se zasad radi samo o malim skupinama u protekle dvije sedmice”, rekao je zamjenik ministra zdravlja Kim Gang-lip.

“Ako naša odbrana popusti, virus bi se mogao vratiti i snažno raniti i ugroziti naše društvo.”

(Hina)