Novosti

Tešanj: Pušteno u funkciju reciklažno dvorište


U krugu Deponije komunalnog otpada u Bukvi, u funkciju pušteno reciklažno dvorište, a u povodu svjetskog dana planete Zemlje.

Ova aktivnost je u sklopu projekta “Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva kantona u BiH” koji vodi REZ Zenica u partnerstvu sa ALBA Zenica, a pod pokroviteljstvom GIZ agencije iz Njemačke. Partneri su 5 JLS sa 5 komunalnih preduzeća iz tih općina, a svi su iz dva kantona: ZDK i SBK. Pored navedenih partneri su i operateri ambalažnog otpada, elektroničkog, auto guma, ulja, i dr.
Prethodne godine je realizovan niz aktivnosti na ovom projektu, a početkom ove je JP ”Rad” Tešanj isporučena oprema za reciklažno dvorište u vrijednosti oko 20 hiljada KM.

Općina Tešanj i JP RAD d.d. Tešanj su zajednički uključeni u ovaj projekat.

Reciklažno dvorište je locirano u krugu Deponije komunalnog otpada u Bukvi, na njemu će se prikupljati, selektovati nekoliko vrsta otpada: PET, papir, karton, metal, staklo, drvo, auto gume, elektronički otpad, sitni med. otpad, prerađena ulja i sl. a sve navedeno će ovlašteni operateri koji su partneri na projektu preuzimati i propisno zbrinjavati.

”Uskoro ćemo objaviti jasnu instrukciju i brošuru, u kojoj će biti sve jasno i detaljno pojašnjeno, na koji način će naši sugrađani i mi svi moći odlagati ove vrste otpada.’‘ – saopćeno je iz JP ”Rad” Tešanj.

(zosradio.ba)