AZIJSKA TRŽIŠTA: Ulagači oprezni, dolar blago ojačao

AZIJSKA TRŽIŠTA: Ulagači oprezni, dolar blago ojačao

Na azijskim se berzama trguje oprezno dok ulagači analiziraju privredne pokazatelje iz Kine, prema kojima je industrijska proizvodnja porasla, a potrošnja u maloprodaji pala više nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jučer oko 6,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon tri dana pada.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Podršku tržištima pružio je objavljeni podatak da je industrijska proizvodnja u Kini u aprilu porasla 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njezin prvi rast u ovoj godini, s obzirom da su od početka godine mnoge kompanije bile zatvorene zbog strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Rast od 3,9 posto veći je u odnosu na 1,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Međutim, promet u trgovini na malo pao je u aprilu 7,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec i više od očekivanja analitičara od 7 posto, što ukazuje na slabost potrošnje zbog rasta nezaposlenosti i suzdržanosti potrošača.

Investicije u fiksni kapital pale su, pak, u prva četiri mjeseca ove godine 10,3 posto, što ipak predstavlja usporavanje pada, s obzirom da je u prva tri mjeseca pad iznosio 16 posto.

Podaci iz Kine u fokusu su ulagača jer je tamošnju privredu prvo koje je bilo na udaru koronakrize i prvo koje se počelo postupno otvarati nakon strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

A svi novi podaci ukazuju na postupan oporavak drugog po veličini svjetske privrede od snažnog udara koronakrize.

Američko-kineski trgovinski rat bio je lani glavna tema na tržištu. Nesigurnost na tržištima znatno će porasti ako sukob eskalira i u drugim područjima osim trgovine“, kaže Takeo Kamai, direktor u kompaniji CLSA.

Zbog toga azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji rast Wall Streeta. Tim više što su jutros američki terminski indeksi u blagom minusu.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,90 na 107,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0810 dolara.

Cijene se nafte, pak, porasle drugi dan zaredom, nakon procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da bi u drugoj polovini godine zalihe mogle početi padati.

Na londonskom je tržištu jučer cijena barela porasla 1,5 posto, na 31,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 27,80 dolara.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.