Investicije

Ford odgodio predstavljanje samovozećih taksija za 2022.


Ford je tokom CES sajma 2019. najavio samovozeće automobile za 2021., ali zbog pandemije koronavirusa odlučio se prolognirati razvoj tehnologije i plasman na saobraćaj za godinu kasnije. Dakle, za 2022.

Konkretno, riječ je o taksijima i Ford se želio postaviti kao lider i pionir u tom segmentu na američkom tržištu. Njegovo “utopijsko viđenje” prijevoza u budućnosti najprije je u V2X komunikaciji, odnosno, komunikaciji vozila “sa svime” (eng., vehicle-to-everything) i trebalo se predstaviti svijetu 2022. Bilo bi to godinu nakon pojave taksija, koji bi poslužili kao svojevrsno testiranje potpunog zaokretu prema automobilima bez vozača.

Kao što govori u nazivu, ta tehnologija omogućava vozilima međusobnu interakciju, ali i interakciju sa svime oko sebe. Na svemu se radilo u suradnji s Qualcommom, dosadašnjim partnerom i kompanijom s kojom je demonstrirao V2X komunikaciju kroz posljednje dvije godine.

Također, s obzirom da želi biti pionir, Ford tehnologiju na kojoj radi naziva C-V2X umjesto V2X i “C” je iznimno bitna stavka. Ona označava “cellular” i daje do znanja da će tehnologija biti izvedena na postojećim mobilnim mrežama koje pogone naše mobilne uređaje svih ovih godina. Upravo to je ključni dio priče, koji je bio potreban za izvesti kako bi sve skupa funkcionirali na adekvatan način.

Dosad se industrija oslanjala na DSRC (dedicated short-range communications), odnosno komunikaciju kraćeg dometa. Ford je odlučio tim putem, odbaciti zastarjelu tehnologiju i okrenuti se novoj, većeg dometa i većih mogućnosti.