IT i Tehnologija

Francuska uvodi digitalni porez


Francuska će ove godine oporezivati ​​velike digitalne kompanije bez obzira na to ima li napretka ili ne prema međunarodnom sporazumu o tzv. digitalnom porezu, odnosno oporezivanju digitalne ekonomije, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire dodajući kako takav porez nikada nije bio legitimniji ili potrebniji.

Skoro 140 zemalja iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (Organisation for Economic Cooperation and Development OECD) pregovara o prvom definiranju poreznih pravila koje bolje uzelo u obzir porast prihoda velikih tehnoloških kompanija kao što su Amazon, Facebook, Apple i Google.

Pariz je u januaru ove godine ponudio odgodu uvođenja tzv. digitalnog poreza od 3 posto na prihod tehnoloških kompanija u Francuskoj do kraja godine, dok se pregovara o takvom porezu u okviru OECD-a a pod pritiskom Washingtona koji je zaprijetio uvođenjem poreza na luksuznu robu iz Francuske.

Za razliku od Francuske, u Češkoj je ministrica finansija Alena Schillerova rekla da može odgoditi uvođenje digitalnog poreza do sljedeće godine, kako bi iskoristila bilo koje međunarodno pravilo i smanjila stopu tog poreza na 5 sa sada predloženih 7 posto.

U institucijama Europske unije su stava da profitabilne velike tehnološke kompanije koje posluju putem interneta plaćaju porez tamo gdje prodaju svoje usluge, a ne u poreznim oazama namjerno izabranim u okviru naziva “agresivna poreska optimizacija”.

Političari EU-a žele da kompanije poput Googlea, s godišnjim globalnim prihodima većim od 160 milijardi američkih, plaćaju više poreza u europskim zemljama u kojima ostvaruju značajne prihode.

Frustrirane nedostatkom napretka u okviru OECD-a, prije svega zbog protivljenja Sjedinjenih Država, neke su zemlje poput Francuske prošle godine uvele vlastiti digitalni porez. Italija, Velika Britanija i Španija također su ili uvele digitalne poreze ili planiraju to učiniti.

Kako će EU zemlje trebati više gotovine kako bi ponovo pokrenule privredu iz duboke recesije zbog pandemije korona virusa za očekivati je uvođenje digitalnog poreza već ove godine makar u dijelu članica. Dosadašnji pokušaji stvaranja digitalnog poreza na razini EU propali su kad se suočila s protivljenjem Irske i još nekih  članica gdje američke tehnološke kompanije imaju sjedište za cijelu Europu.