Samo tri odsto firmi u Srpskoj nije pogodila pandemija

Samo tri odsto firmi u Srpskoj nije pogodila pandemija

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) provela je istraživanje o uticaju COVID-19 na poslovanje u Srpskoj.

Anketiranje 543 poslodavca, koji zapošljavaju 49.466 radnika, pokazalo je da četvrtina njih nije radila tokom aprila (od 8. do 30. aprila), dok ih je 39 odsto djelimično radilo.

U punom kapacitetu, bez izmjene režima rada, radilo je svega tri odsto anketiranih preduzeća.

Anketirana su mikropreduzeća (do 10 zaposlenih), mala preduzeća (od 10 do 100 zaposlenih), srednja preduzeća (od 100 do 250 zaposlenih) i velika preduzeća (više od 250 zaposlenih).

„Najizloženija negativnim uticajima COVID-19 su bila preduzeća koja zapošljavaju do 10 radnika, čime je ova grupa najranjivija. Otpornost na krizu su pokazala veća preduzeća, gdje skoro 50 odsto preduzeća radilo u punom kapacitetu u odnosu na 23 odsto mikro preduzeća“, pokazala je analiza dobijenih podataka.

Sektori koji su najviše pogođeni su turizam i ugostiteljstvo, gdje 95 odsto anketiranih nije radilo i proizvodnja tekstila, kože i odjeće, gdje 51 odsto poslovnih subjekata nije radilo tokom aprila.

Četvrtina poslodavaca je na krizu odgovorila tako što je skratila radno vrijeme (27 odsto), dok ih se na otkaz ugovora o radu odlučilo 20 odsto.

Kod 16 odsto slučajeva pristupilo se kolektivnom godišnjem odmoru.

Najveći izazovi za poslovnu zajednicu je pogođenost kupaca i klijenta krizom i manji obim kupovine, zatim ugroženost poslovnih partnera, problemi sa novčanim tokovima i redovno servisiranje obaveza prema radnicima.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.