Novosti

Evropska centralna banka spremna podržati ekonomiju do kraja korona krize


Evropska centralna banka (ECB) spremna je da podržava likvidnost u eurozoni, sve dok ne bude sigurna da je korona kriza završila, kazala je predsjednica Christine Lagarde.

Poručila je vladama da ipak moraju pomoći u tom oporavku.

“Ekonomska aktivnost u eurozoni stabilizovala se prethodnih sedmica zahvaljujući popuštanju mjera karantina, ali neizvjesnost u pogledu brzine i razmjera oporavka i dalje je velika”, poručila je Lagarde s on-lajn konferencije za novinare nakon redovne sjednice ECB-a.

ECB je zadržao ključne kamatne stope na važećem nivou, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja od nula odsto i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 odsto.

ECB je na junskoj sjednici pojačao podršku privredi u koronakrizi, pojačavši likvidnost kroz udvostručenu vrijednost posebnog programa kupovine obveznica (PEPP), na 1,35 biliona EUR.

Ujedno je produžio njegovo provođenje do juna naredne godine.

U četvrtak su iz centralne monetarne institucije eurozone saopštili da će ga provoditi barem do kraja juna naredne godine, odnosno, u svakom slučaju dok se ne odluči da je krizna faza koronavirusa završena.

Lagarde je kazala da je do kraja juna ECB otkupio obveznice za više od 360 milijardi EUR.

“PEPP je efikasan, primjeren i funkcioniše. Nismo razmatrali nikakve izmjene u vezi s tim programom”, dodala je Lagarde.

U osvrtu na inflaciju, ona je kazala da je osnovna inflacija prigušena zbog nižih cijena energenata.

“Novi podaci najavljuju nastavak ekonomske aktivnosti u eurozoni, iako je njen nivo i dalje znatno ispod onog u periodu prije pandemije koronavirusa”, poručila je Lagarde.

Stvarni i očekivani gubitak radnih mjesta i dohotka, izrazito povećana neizvjesnost u vezi razvoja pandemije i ekonomski izgledi kontinuirano pritiskaju ličnu potrošnju i poslovna ulaganja.

“Izgledi ostaju vrlo neizvjesni”, dodala je Lagarde.

ECB je uveo vanredne mjere kako bi ublažio ekonomske štete izazvane pandemijom, ali vlade moraju pomoći fiskalnim mjerama.

Ona se osvrnula i na predlog Evropske komisije (EK) o 750 milijardi EUR vrijednom fondu za oporavak EU-a od koronakrize.

“Važno je da evropski čelnici brzo postignu dogovor o ambicioznom paketu“, poručila je Lagarde.

Čelnici EU-a pokušaće postići dogovor o fondu na samitu u Briselu koju počinje danas.