Novosti

Tegeltija i Morton o potrebi sklapanja bilateralnih sporazuma BiH i UK


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je putem videolinka sa britanskom ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku Vendi Morton o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je naglasio da evropski put BiH, uprkos trenutnoj krizi izazvanoj širenjem pandemije Kovida – 19, ostaje visoko na listi prioriteta rada Vijeća ministara, te izrazio nadu da će BiH ostvariti dovoljne rezultate za što skorije dobijanje kandidatskog statusa i otvaranje pristupnih pregovora.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je ministricu Morton sa mjerama koje Vijeće ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima s ciljem sanacije posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, kao i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Sagovornici su ukazali na potrebu sklapanja bilateralnih sporazuma dvije zemlje, u kontekstu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, prije kraja isteka prelaznog perioda do 31. 12. 2020. godine, a do kada su na snazi i primjenjuju se trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zajednički je ocijenjeno da BiH i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske imaju dobru i sadržajnu bilateralnu saradnju, a predsjedavajući Vijeća ministara je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na razvojnoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini u brojnim oblastima.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama.