Novosti

Podsticaji u RS, povećanje plate nagrada za trud


Više od pet stotina zahtjeva za isplatu podsticaja za povećanje plata radnicima stiglo je na adresu Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske. Javni poziv zatvoren je danas. Pravo prijave za isplatu podsticaja imali su privredni subjekti, koji su povećavali plate radnicima u periodu od 1. januara do 30. juna.

Mladi inženjer Daliborka Vujović zaposlena je u „Mikroelektornici“ već 11 godina. Rukovodi Sektorom razvoja u ovoj firmi, radi na razvijanju svih proizvoda. Firma je njen trud i zalaganje nagradila povećanjem plate.

Naša firma već ima kontinuitet povećanja plata nama mladim inžinjerima, ali i ostalim radnicima u Mikroelektonici. Prvenstveno kao nagrada za dobar uspjeh koji smo ostavirli u prošloj, ali i u ovoj godini. To nas podstiče da radimo bolje i više u narednom periodu ali, naravno, da ostajemo ovdje i budemo u Bosni i Hercegovini i da ne idemo dalje”, kazala je Daliborka Vujović, rukovodilac Sektora razvoja u Mikroelektronici.

U ovoj firmi, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom električnih brojila i fiskalnih kasa, zaposleno je 75 radnika. Plate radnicima povećali su u prošlom, ali i ovom obračunskom periodu. Prijavili su se na Javni poziv za isplatu podsticaja za povećanje plata radnicima.

Bilo koja pomoć je dobro došla, a pogotovo ova gdje se smanjuje ukupna stopa doprinosa kroz ovo refundiranje. To je bio i jedan od glavnih zahtjeva privrede niz godina. Vlada je, odnosno ministarstvo, našlo rješenje da na ovaj način da smanji ukupnu stopu doprinosa”, izjavio je Goran Praštalo direktor administrativnog sektora Mikroelektronike.

Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske predviđena su podsticajna sredstva za povećanje plata radnika.

Ukoliko je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčanu nadoknadu od 70 posto, a ukoliko je plata na nivou najniže plate u RS, a ne prelazi 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčanu nadoknadu od 30 posto vrijednosti plaćenih doprinosa na povećanje plata.

Ovim zakonskim rješenjem u prvom obračunskom periodu prošle godine obuhvaćeno je 12.000 radnika i isplaćeno je oko tri miliona maraka podsticaja. Sada, procjenjuje resorni ministar, trebalo bi da bude obuhvaćeno oko 20.000 radnika.

Samo zakonsko rješenje je dalo pozitivne rezultate. Došlo je od povećanja plata u iznosu od 20 posto u odnosu na mart prošle godine i to govori o mogućnostima koje daje ovo zakonsko rješenje odnosno o mogućnostimada se poveća plata radnicima”, izjavio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Novi obračunski period počeo je 1. jula. Trajat će do 31. decembra. Javni poziv za isplatu podsticaja za povećanje plata radnicima očekuje se početkom 2021. godine.