Novosti

UIO pojačava kontrole proizvođačima betona


Uprava za indirektno oporezivanje provesti će pojačane kontrolne aktivnosti poreznih obveznika “proizvođača betona”, na području cijele Bosne i Hercegovine i to one koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti: proizvodnja proizvoda od betona za građevinarstvo, proizvodnja gotove betonske smjese, proizvodnja ostalih proizvoda od betona, cementa i gipsa, gradnja cesta i autocesta, gradnja ostalih građevina niskogradnje.

Ova akcija sprovodi se u svrsi boljeg uvida u evidentiranje obračuna proizvodnje, a samim time i do prikazivanja stvarne realizacije, te uvida u postojanje potencijalnih nepravilnosti ili zloupotreba.

Pojačane kontrolne aktivnosti provoditi će se do kraja 10 (desetog) mjeseca 2020. godine.

Svjesni činjenice da ponekad porezni obveznici propuste da izvrše svoje obaveze – iz neznanja, nemara ili namjerno, ovim putem pozivamo porezne obveznike koji se bave predmetnom djelatnošću da pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i u cilju pravilnog prijavljivanja svoje obaveze eventualno podnesu izmjene PDV-e prijave. Kontrole poslovanja obveznika “proizvođače betona” vršiti će se uvidom u stanje zaliha i dokumentacije u poslovnim prostorijama poreznih obveznika“, saopštili su iz Uprave.