Novosti

Microsof: Ruski hakeri napali američke stranke i kampanje


Iz američke kompanije navode kako je ruska vojna obavještajna jedinica nedavno pokušala upad u sistem 200 organizacija.

Ista ruska vojna obavještajna jedinica koja je hakirala američke Demokrate 2016. godine, pokušala je nedavno sličan upad u računarski sistem više od 200 organizacija, uključujući političke stranke i konsultante, objavila je u četvrtak kompanija Microsoft, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Čini se da su ti pokušaji dio šireg ciljanja na političku kampanju pred izbore u SAD i srodne grupe, objavila je kompanija.

“Ono što smo vidjeli u skladu je s prethodnim obrascima napada koji ne ciljaju samo na kandidate i osoblje kampanje, već i na one s kojima se oni savjetuju o ključnim pitanjima”, napisao je u blogu Tom Bart, potpredsjednik Microsofta.

Većinu pokušaja infiltracije ruskih, kineskih i iranskih agenata zaustavio je Microsoftov sigurnosni softver i obavijestio mete, rekao je on. Ta kompanija nije iznijela da li je neko možda uspješno hakiran i kakve su posledice.

Iako su američki obavještajci prošlog mjeseca rekli da Rusi favoriziraju predsjednika Donalda Trampa, a Kinezi više vole bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, demokratskog izazivača Trumpa, Microsoft je primijetio da su kineski državni hakeri ciljali na “osobe visokog profila povezane sa izborima”, uključujući ljude povezane s Bidenovom kampanjom.

Kina, međutim, uglavnom predstavlja prijetnju zbog špijunaže, dok Rusija krade podatke i koristi ih kao oružje.