Tržišta i finansije

Frišija: Očekujem pad BDP-a BiH od tri odsto


SARAJEVO – Predstavnica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za BiH i Crnu Goru Sandrin Frišija izjavila je da se očekuje da će projektni rast BDP-a u BiH za 2020. godinu pasti za otrilike tri odsto.

“I stopa nezaposlenosti i nivo stranih direktnih investicija bi se mogli pogoršati, s obzirom na to da su ti pokazatelji bili nepovoljni i prije krize”, rekla je Frišija za Dnevni Avaz.

Ona je naglasila da je EIB nedavno donio finansijski paket za Zapadni Balkan u iznosu od 1,7 milijardi eura za borbu protiv posljedica korona virusa, koji je namjenjen nadoknađivanju najhitnijih nedostataka i gubitaka u zdravstvenom i privatnom sektoru.

Govoreći o projektima koje EIB finansira u BiH, Frišija je rekla da je EIB investirala 650 miliona eura u izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

Ovo je naš najambiciozniji projekt u BiH koji je u velikoj mjeri doprinio bezbjednosti na putu, boljoj trgovinskoj razmjeni, ekonomskom napretku i regionalnim integracijama”, rekla je Frišija, dodajući da je on realizovan u saradnji s Investicionim okvirom za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja inicijativu EU.

Ona je poručula da će EIB nastaviti da ulaže i u reformu zdravstvenog sektora kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje moderne, vrhunske medicinske njege dostupne svima.