Tema u fokusu

Zamislite da svakog dana uživate u pogledu na vrhunska umjetnička djela


Jeste li znali da muzej Viktorije i Alberta u Londonu čuva više od 2,7 miliona predmeta? Otprilike je isti broj posjetilaca koji svake godine prođe kroz vrata muzeja Prado u Madridu.
Odlazak u muzej samo je jedan od načina na koji možete postići osjećaj jedinstva sa vrhunskim umjetničkim djelom, a svakom čovjeku u prirodi je da voli lijepo i da se, ako može, okruži umjetničkim djelima, u bilo kojem obliku, i da ima potrebu da uživa u njima.

Međutim, zamislite da ste u mogućnosti svaki dan da gledate u vrhunska umjetnička djela i to iz svog dnevnog boravka. Zamislite, naprimjer, da pijete jutarnju kafu gledajući u remek djela Tintoreta, Hieronymus Boscha ili Velaskeza na sopstvenom zidu. To je sada i moguće, i to zahvaljujući umjetničkom režimu na The Frame televizoru i saradnji sa nekim od najvećih svjetskih muzeja i galerija, koji su odlučili da idu u korak s vremenom i svoja djela učine dostupnim i u digitalnom formatu.

Saradnja sa Samsung Art prodavnicom

Amelia Calver, Muzej Viktorije i Alberta (dalje u tekstu V&A) – Prije dvije godine naš muzej je kreirao specijalnu V&A kolekciju za The Frame televizor i to u skladu sa našim osnovnim principom, a to je da umjetnost treba da bude dostupna, da edukuje, inspiriše, te da bude odraz inovacije i kreativnosti.
Cristina Alovisetti, Muzej Prado: Samsung i Prado partneri su godinama, od 2013, i naš zajednički cilj je da učinimo umjetnost dostupnijom široj javnosti uz pomoć tehnologije, kreirajući više mogućnosti za ljude koji žele da u njoj uživaju u svakoj situaciji.


Šta Vas najviše fascinira kod The Frame televizora?

V&A: Muzej Viktorije i Alberta jedan je od vodećih muzeja u svijetu, sa više od 2,7 miliona izložbenih predmeta – od posuđa i namještaja, preko fotografije i digitalnog dizajna, do mode i primjenjene umjetnosti, a koncept The Frame televizora nas je u momentu oduševio. Način na koji je dizajniran, da se nepogrešivo uklopi u prostor i izgleda jednako savršeno i kada je isključen i uključen, primjer je izuzetne genijalnosti i maštovitosti.

Koliko se Art Store filozofija umjetnosti podudara sa onom koju Vi njegujete u muzeju?

Prado: Muzej prado ulaže velike napore u širenju znanja putem svog web sajta i bogatim sadržajima koji se na njemu nalaze. Onda kada nije moguće uživo iskusiti umjetnička djela, kvalitet digitalne slike postaje prioritet, jer i najmanji detalji mogu da pruže drugačiju perspektivu.

Koliko je bitno prisustvo umjetnosti u svakodnevnom životu?

V&A: Umjetnost i dizajn definitivno su postali nezaobilazni dio svakog doma i svakodnevnog života ljudi. Mi prirodno i često nesvjesno reagujemo na ono što nas okružuje. Stoga je veoma važno spoznati i prigrliti tu emotivnu stranu umjetnosti i dizajna, s ciljem stvaranja prelijepih i inspirativnih iskustava.

Koja djela iz Vašeg muzeja će biti dio kolekcije namijenjene Samsung Art prodavnici?

Prado: Od samog početka smo pažljivo birali umjetnička djela i način na koji će ona biti predstavljena. Ova specijalna kolekcija proteže se kroz više vijekova i različitih stilova – od legendarnih remek djela do manje poznatih, ali jednako vrijednih radova. Neka od njih su Vrt uživanja Hieronymus Boscha, Velaskezov Pogled na baštu vile Medičijevih, brojni pejzaži, mrtva priroda i portreti.

V&A: Prije svega bih izdvojila vanvremenska djela po kojima je naš muzej i poznat u svijetu, poput radova Vilijama Morisa, Kacušike Hokusaja i Voltera Kranea. Također, tu su i neka nova i relativno nepoznata imena iz svijeta dizajna na koje definitivno treba obratiti pažnju, jer ćemo ih slušati sve više u vremenima koja dolaze.
Poslovne novine