Novosti

Nacionalni park Sutjeska, Bileća i grad Trebinje domaćini 4. FAM Tripa


Nacionalni park Sutjeska, Bileća i grad Trebinje bili su domaćini 4. FAM Tripa, edukativnog putovanja za bh. medije u okviru Inicijative Odmori u BiH koju podržava Evropska unija u BiH.

Nakon putovanja u bihaćku, tuzlansku i srednjobosansku regiju, bh. mediji imali su priliku upoznati se sa turističkom i gastronomskom ponudom ovih mjesta koja su po mnogo čemu jedinstvena.

Nacionalni park Sutjeska prostire se na 17 500 hektara. Na ovom prostoru nalazi se 17 kristalno čistih rijeka i riječica kao i 10 planinskih vrhova viših od 2000 metara nadmorske visine, a posebno se ističe najviši vrh u BiH, Maglić sa 2386 metara nadmorske visine.

U okviru NP Sutjeska nalaze se i planine Maglić, Volujak i Zelengora koje sadrže 9 glečerskih jezera koja su dostupna dužim ili kraćim pješačenjem, kao i vodopad Skakavac. Sam ulaz u park prepoznatljiv je po imponzantnom spomeniku podignutom u čast palim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta, a rad Miodraga Živkovića nalazi se u Dolini heroja i podignut je 1971. godine. U njegovoj blizini nalazi se i Spomen soba Bitke na Sutjesci.

Ljubazno osoblje NP Sutjeska nas je dočekalo te nam kroz kratke prezentacije objasnilo kakve imaju planove za dalju valorizaciju turističkog proizvoda. Između ostalog, posebno nam je interesantan bio plan za virtuelno prikazivanje Perućice koji je NP Sutjeska krenuo realizirati u okviru EU4Business projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka“, kazala je predsjednica fondacije Sarajevo Navigator, Nataša Musa.

Putovanje bh. medija nastavljeno u Bileći.