Novosti

Rimac Automobili korak od preuzimanja Bugattija od Volkswagena


Car Magazine navodi kako bi Rimac preuzeo Bugatti u zamjenu za veći udio Volkswagena u Rimac Automobilima.

Prema informacijama do kojih je došao Car Magazine, Volkswagen grupa odlučila je svoju marku prestižnih hiperautomobila Bugatti prepustiti kompaniji Rimac Automobili, koja je već odavno globalno poznata po električnim automobilima izuzetnih performansi, ali i po izradi tehnologije električnih pogona i komponenti za velike i poznate kompanije kao što su Aston Martin, Koenigsegg, Hyundai i slični.

Car Magazine piše kako ovakva transakcija nikad ne bi bila odobrena pod vodstvom bivšeg čelnika Volkswagena, Ferdinanda Piecha. Navode kako je upravo Bugatti bila njegova “omiljena igračka” u kolekciji firmi kojoj je Piech dodao svima dobro poznate brendove poput Bentleya i Lamborghinija. No, Piech je “odletio” iz Volkswagena 2015. godine, a umro je četiri godine nakon toga.

Neslužbeni izvori na koje se poziva Car Magazine tvrde da su izvršni direktori Volkswagena odobrili ovu transakciju prošle sedmice te da se čeka još čeka finalno odobrenje nadzornog odbora.

Iako nisu poznati svi detalji, čini se da će dio Bugattija i dalje ostati pod kontrolom Volkswagena, pogotovo jer i Porsche kao dio Volkswagen grupe ima 15,5 posto udjela u Rimac Automobilima. Uz to, najavljuje se da bi Porsche uskoro trebao uzeti i veći udio u Rimac Automobilima.